Kohti Crusell-viikkoa: Oboe laulaa, kun sydäntä särkee

0
Paula Malmivaara ja oboe ovat tuttu näky Crusell-viikolla. Kuva on viime kesältä.

Soittajalle yksi vaikeimmista puupuhaltimista on oboe. Mutta osaavan soittajan käsissä oboe on yksi tunnerikkaimmista soittimista.

– Oboella, ja englannintorvella, onkin monesti ne kauneimmat ja sydäntäsärkevimmät soolot orkesterissa. Niissä ei useinkaan vaadita soittajalta nopeita sormia, mutta herkkä sielu ja laulava sydän on oltava, kuvailee oboeta ja englannintorvea soittava Paula Malmivaara.

Soittimen yksi erikoisuus on se, että soittajan on valmistettava itse itselleen sopiva soittimen suukappale eli rööri.

– Oboeta soittavan ei tarvitse aina pelkästään kuvitella sitä nuotteihin kirjoitettua sieluntuskaa, sen verran haastavaa soittimen käsittely ja sopivan röörin eli suukappaleen tekeminen on, paljastaa Malmivaara.

– Mutta sitäkin palkitsevampaa sitten kun palaset loksahtavat kohdalleen ja soitin toimii myös konsertissa.

Sitä oboen murheellista soitantaan voi kuulla myös esimerkiksi Prokofjevin musiikkisadussa ”Pekka ja susi”. Siinä oboen rooli on esittää suden suuhun joutuvaa ankkaa.

Paula Malmivaarasta tuli oboen soittaja sattumalta.

– Martinlaakson yläasteella oli musiikkiluokkien orkesteri, jossa parhaat ystäväni soittivat. Halusin myös mukaan ja musiikinopettajamme ehdotti minulle oboeta, joka vielä orkesterista puuttui.

Nyt ammattimuusikon työ on Paula Malmivaaralle kaikki kaikessa.

– En edelleenkään meinaa uskoa, että saan soittaa työkseni. En tekisi mitään muuta mieluummin, enkä usko, että halu kehittyä muusikkona ja kollegana katoaa minusta koskaan.

– Soittamisessa parasta on, kun saa luoda ja kokea elämyksiä upeiden kollegoiden ja ystävien kanssa. Pahinta on, kun haluaisi pystyä täydelliseen ja sehän ei ole mahdollista. Sen hyväksyminen on joskus vaikeaa, että tämän hetken paras mahdollinen on riittävän hyvä, pohtii Malmivaara.

Malmivaara soittaa työkseen Helsingin kaupunginorkesterissa.

– Työajat meillä Helsingin kaupunginorkesterissa vaihtelevat aika paljon, johtuen siitä, että musiikkitalossa työskentelee ja samassa konserttisalissa konsertoi kaksi orkesteria, Radion sinfoniaorkesteri ja me. Tyypillisin työviikko alkaa maanantaiaamuna kymmeneltä. Harjoittelemme kaksi päivää, keskiviikkoaamuna on kenraaliharjoitus ja illalla konsertti. Torstai-iltana on vielä uusintakonsertti.

– Tämän lisäksi minun työviikkooni voi ajoittain kuulua paljonkin muiden projektien harjoittelua ja konsertteja. Keikkailen myös mielelläni muissa orkestereissa jos omat työajat sallivat, Malmivaara kertoo.

Onnistunut konserttielämys on Malmivaarasta monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa niin oma olo ja vireystila kuin vastaanottava yleisö.

– Sitä on vaikea selittää, mutta joskus vain kaikki asiat tuntuvat asettuvan oikeille paikoilleen. Tärkeintä on avoimet aistit ja mieli, sekä esiintyjillä että yleisöllä.

Monien muiden ammattimuusikoiden tavoin Paula Malmivaara jännittää yhä esiintymistä.

– Riippuu omasta roolistani kyseisessä konsertissa, kuinka paljon jännittää. Olen viime vuosina oppinut aika hyvin hallitsemaan jännitystäni omassa työssäni orkesterissa, mutta solistisemmat kamarimusiikkikonsertit jännittävät kyllä todella paljon.

Osa ammattimuusikoista täyttää myös vapaa-aikansa musiikilla. Malmivaara on toista maata.

– Musiikki kuuluu kyllä myös vapaa-aikaani, mutta ei päivittäin ja aina hyvin valitusti. Toki opiskelutarkoituksessa kuuntelen paljonkin musiikkia eri säveltäjiltä.

Paula Malmivaara pitää suurena kunniana päästä esiintymään Uudenkaupungin Crusell-viikolla.

– Uusikaupunki ja Crusell-viikko on kuulunut kesääni jo todella kauan. Sinne on aina nostalgista palata ja suuri kunnia päästä esiintymään.

Paula Malmivaaraa soittaa sekä oboeta että englannintorvea Crusell-viikon konsertissa perjantaina 28.7. Oboe Consort Helsinki riveissä.

Tässä sarjassa esittelemme etukäteen Crusell-viikolla esiintyviä muusikoita. Uudenkaupungin Crusell-viikko järjestetään 22.-29.7. 2023.

Paula Malmivaara


Soitin: Oboe ja englannintorvi

Ikä: 44

Perhe: aviomies, 8-vuotias tytär ja kaksi valkoista

länsiylämaanterrieriä

Asuinpaikka: Espoo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän