Kurttulehtiruusun puolustuspuhe

0
Esimerkki ympäristön ankeuttamisesta. Pelastuslaitoksen edessä kukoisti vielä alkukesästä komea kurttulehtiruusujen rivistö ohikulkijoiden silmänilona. Ketä mahtaa tämä näkymä ilahduttaa? Seuraavaksi ilmestyy paikalle kaivinkone.

Kirjoitin vieraslajien uhasta Suomen luonnolle Uudenkaupungin Sanomissa 11.7. Carl von Linnén oppilas toi nyt Suomessa vieraslajiksi luetun kurttulehtiruusun Japanista Ruotsiin 1784. Wikipedia: ”Ruotsissa kurtturuusuja löydettiin 1920-luvulla luonnosta villiintyneinä, ja sen jälkeen laji on levinnyt niin, että siellä se lasketaan jo kuuluvaksi paikalliseen lajistoon. Suomessa laji alkoi levitä 1900-luvun alkupuolella, ja leviäminen nopeutui tienvarsille tehtyjen istutusten takia.” Suomeen laji levisi alkujaan jo 1800-luvun jälkipuoliskolla.

Nykyisen rasismikeskustelun velloessa voi aiheellisesti kysyä, eikö 150 vuotta riitä kotipakkaoikeuden saamiseen? Vai oikeuttaako etninen alkuperä nyt sen syrjintään ja totaaliseen maastakarkoitukseen? Minusta meidän pitäisi seurata Ruotsin suvaitsevaista linjaa.

Ainoa peruste tämän ”vieraslajin” hävittämiseksi näyttää olevan se, että linnut levittävät sen siemeniä autiorannoille, joissa se tukahduttaa alkuperäisen vähäisen kasvuston. Samalla nämä ruusupensaat tarjoavat kuitenkin hyvän suojapaikan monille lintulajeille ja lukuisille muille eliölajeille, ja rikastuttavat näin Suomen luontoa.

On ymmärrettävää, että puskat hävitetään sieltä, missä ne koetaan paikalliseksi riesaksi. Niinhän menetellään ohdakkeiden ja muiden rikkaruohojenkin kanssa. Kurttulehtiruusu on levinnyt Suomessa Hangosta Utsjoelle ja viihtyy siis meillä kaikkialla ihmisten ilona.

Näitä autiorannoille levinneitä kasvustoja on kymmenittäin tai jopa sadoittain pitkin maata. Eikö olisi kaikin tavoin järkevämpää hävittää ne puskat, joista koetaan olevan haittaa, sen sijaan, että ruvetaan hävittämään miljoonaa hyvin ja syvään juurtunutta puskaa pitkin maata. Se lysti maksaa miljoonia euroja.

Seppo Lohtaja

Uusikaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän