Kirjasta löytyy muun muassa aiempien taiteellisten johtajien Osmo Vänskän , Petri Alangon ja Kari Kriikun sekä monien tunnettujen henkilöiden, kuten Anna Erikssonin , Ilkka Kanervan ja Pirkko Arstilan reseptejä. Ääneen pääsevät myös monet paikalliset, jotka ovat häärineet vuosien varrella Crusell-viikon eteen.
Kirjassa on lisäksi tarinoita ruokavinkkien saatteeksi.
Kirja päättyy Crusell-naisten vohveleihin, jotka ovat tulleet monille tutuiksi Lyhtyjen yöstä. Tähän juttuun on valittu muutama muukin resepti kirjasta.
Crusell-naisten vohvelit
5 dl maitoa
5 dl vettä
4 munaa vatkattuna
1/2 tl suolaa
2 dl öljyä
7 dl vehnäjauhoja
Vatkaa kulhossa maidon ja veden joukkoon munat, suola, öljy ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Anna taikinan turvota noin 1 tunti.
Kuumenna vohvelirauta ja sivele sen pinta öljyllä.
Kaada taikinaa vohvelirautaan ja paista kauniin väriseksi.
Tarjoa vohvelit rapeina ja kuumina esimerkiksi kermavaahdon ja hillon kanssa.
Kari Kriikun pekaanipähkinäpiirakka
Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
50 g voita
1 dl muscovado-sokeria
1 rkl rommia
1 tl kanelia
3 munaa
200 g pekaanipähkinää
Tarjoiluun:
1 l vaniljajäätelöä
Mittaa jauhot ja voi kulhoon. Nypi seos murusiksi. Lisää vettä vähitellen, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
Vaivaa taikinaa hetki, jauhota pallo kevyesti, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta vuokaan (halkaisija n. 26 cm). Esipaista pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia.
Sulata voi ja sokeri pannulla miedolla lämmöllä. Kaada joukkoon siirappi, rommi ja kaneli. Anna kiehua hetki. Ota pannu pois levyltä ja kaada seos kulhoon.
Sekoita munat yksitellen voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää pähkinät ja sekoita. Kaada täyte piirakanpohjan päälle. Paista uunissa 175 asteessa 25–30 minuuttia.
Jäähdytä piirakkaa pari tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
Tähän sopii musiikiksi jokin Crusellin klarinettikvartettojen hidas osa.
Rauno Meloksen kukkakaalikeitto
Yksi kukkakaali
3–4 porkkanaa
6 isoa valkosipulin kynttä tai enemmän pieniä
voita
yksi Koskenlaskija-juustopaketti (musta on paras)
vesi
Laitan kattilan pohjalle voita noin 2 rkl. Kuullota voissa kattilan pohjalla ohuiksi viipaloidut valkosipulikynnet. (Älä polta niitä, tulee kitkerää.)
Lisää joukkoon ohuiksi viipaloidut porkkanat eli kuullota myös ne. Joukkoon pienehköinä paloina kukkakaali, joita voi hieman pyöräyttää kattilassa ennen veden lisäämistä.
Lisää vettä siten, että kukkakaalit ym. peittyvät. Suolaa maun mukaan (1/2 tl max). Keitä, kunnes porkkanat ja kukkakaalit ovat aivan pehmeitä sekoittaen välillä. Laita joukkoon Koskenlaskija-juusto lohkoina ja sekoita samalla, kunnes kaikki juusto on sulanut nesteeseen.
Kiehauta vielä keitto ja ripottele joukkoon tuoretta basilikaa hienonnettuna hyppysellinen. Anna hautua hetki kannen alla ennen tarjoilua.
Harri Mäen banaanileipä USA:sta
3–4 murskattua banaania
2 kananmunaa vatkattuna
280 g jauhoja
145 g sokeria
1 teelusikallinen suolaa
1 teelusikallinen ruokasoodaa
kourallinen tai kaksi murskattua saksanpähkinää
Uuni 180 asteeseen. Voitele leipävuoka. Sekoita banaanimössö ja kananmunat kulhossa. Laita sekaan jauhot, suola, sokeri ja ruokasooda. Lisää viimeiseksi saksanpähkinät ja sekoita.
Heitä sekoitus leipävuokaan ja laita uuniin tasan tunniksi. Käännä leipävuoka ympäri ja jos hyvin käy, leipä putkahtaa ulos ilman sen kummempaa hämminkiä.
Ps. Hieno vinkki Joshua Belliltä: levitä ruisleipäviipaleella avokadoa. Ripaus merisuolaa päälle.