Makoisat mansikat voi nauttia sellaisenaan, mutta mansikkaa voi käyttää myös erilaisiin hilloihin, mehuihin ja kakkuihin. Mansikat voi pakastaa kokonaisina ja sokeritta, mutta niiden rakenne saattaa kuitenkin kärsiä tästä. Parhaan pakastustuloksen saakin, kun pakastaa mansikat siivutettuina sokerin kera.
Raparperi-mansikkajuoma
2 l raparperinpaloja
1 l mansikoita
1 sitruuna viipaleina
3 l vettä
0,4 kg sokeria tai maun mukaan
1 rkl sitruunahappoa
Keitä vesi. Kuori sitruuna ja viipaloi. Laita astiaan raparperipalat, mansikat, sitruunaviipaleet sekä sokeri ja kaada keitetty vesi päälle. Sekoita varovasti. Anna jäähtyä hiukan ja lisää sitruunahappo. Jätä mehu tekeytymään huoneenlämpöön noin vuorokaudeksi. Siivilöi ja pullota. Juoma säilyy noin viikon hyvänä viileässä tai sen voi myös pakastaa. Mehu on tiivistettä, jota voi laimentaa kivennäisvedellä, sitruunalimonadilla tai vedellä.
Mansikkainen kesäsalaatti
3 dl kvinoaa
1 pkt marinoitua tofua
2 dl ahomansikoita tai mansikoita
1 pkt babypinaattia
1 ruukku rucolaa
1 ruukku minttua
Lisäksi: Auringonkukansiemeniä ja balsamico-kastiketta
Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja siirrä kulhoon jäähtymään. Pilko tofu kuutioksi ja paista kuivalla pannulla rapeaksi. Siirrä sivuun jäähtymään. Kokoa salaatti laakealle tarjoiluastialle. Jos käytät kokonaisia mansikoita, viipaloi ne esimerkiksi puolikkaiksi. Lisää astiaan ensiksi pinaatti ja rucola. Lisää salaattipohjan päälle jäähtynyt kvinoa ja tofu. Lisää päälle ahomansikat tai mansikkaviipaleet sekä mintun lehtiä. Viimeistele valmis salaatti auringonkukansiemenillä ja balsamico-kastikkeella.
Mansikkasmoothiejäätelö
5 dl mansikoita
3 dl kauragurttia
1 banaani
Vapaavalintaista makeutusta, esim. hunajaa tai agavesiirappia
Lisäksi ahomansikoita tai mansikkaviipaleita
Pilko mansikat kulhon pohjalle, säästä osa koristeeksi. Lisää päälle kauragurtti, banaani ja valitsemasi makeutus. Soseuta seos smoothieksi sauvasekoittimella. Pilko muutama mansikka viipaleiksi tai jätä kokonaisiksi, jos käytät ahomansikoita. Kaada jäätelöseos tikullisiin jäätelömuotteihin ja upota sekaan ahomansikat tai mansikkaviipaleet. Laita pakastimeen yön yli. Anna jäätelöiden seistä hetken aikaa lämpimässä ennen tarjoilua, jotta jäätelöt irtoavat muoteista.
Mansikka-raparperihillo
500 g (n. 1 l) mansikoita
300 g raparperia
400 g hillosokeria
0,5 dl vettä
Mittaa puhdistetut mansikat, raparperi ja vesi kattilaan. Kuumenna hitaasti. Lisää hillosokeri vähitellen varovasti sekoittaen, kun vesihöyryä alkaa nousta. Vähennä lämpöä, kun seos kiehuu. Keitä hilloa kevyesti noin 10 minuuttia välillä kattilaa ravistaen. Anna hillon jäähtyä 20–30 minuuttia kattilassa. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana, jotta mansikat jakautuvat tasaisesti hilloon. Kuori vaahto hillon pinnalta. Tölkitä hillo pestyihin ja kuumennettuihin tölkkeihin piripintaan. Sulje välittömästi.
Lähde: Martta-liitto