Maistuvaa mansikasta

0
Mansikka-raparperijuoma säilyy noin viikon kylmässä.

Mansikka kypsyy marjoista ensimmäisenä ja niitä viljellään liki koko Suomessa. Mansikkasesonki on tällä hetkellä kuumimmillaan ja makoisat marjat kannattaa käyttää nopeasti niiden hankkimisen jälkeen. Mansikat eivät kestä pitkään tuoresäilytyksessä, koska ne ovat niin pehmeitä ja mehukkaita marjoja.

Makoisat mansikat voi nauttia sellaisenaan, mutta mansikkaa voi käyttää myös erilaisiin hilloihin, mehuihin ja kakkuihin. Mansikat voi pakastaa kokonaisina ja sokeritta, mutta niiden rakenne saattaa kuitenkin kärsiä tästä. Parhaan pakastustuloksen saakin, kun pakastaa mansikat siivutettuina sokerin kera.

Raparperi-mansikkajuoma


2 l raparperinpaloja

1 l mansikoita

1 sitruuna viipaleina

3 l vettä

0,4 kg sokeria tai maun mukaan

1 rkl sitruunahappoa

Keitä vesi. Kuori sitruuna ja viipaloi. Laita astiaan raparperipalat, mansikat, sitruunaviipaleet sekä sokeri ja kaada keitetty vesi päälle. Sekoita varovasti. Anna jäähtyä hiukan ja lisää sitruunahappo. Jätä mehu tekeytymään huoneenlämpöön noin vuorokaudeksi. Siivilöi ja pullota. Juoma säilyy noin viikon hyvänä viileässä tai sen voi myös pakastaa. Mehu on tiivistettä, jota voi laimentaa kivennäisvedellä, sitruunalimonadilla tai vedellä.

Mansikkainen kesäsalaatti


3 dl kvinoaa

1 pkt marinoitua tofua

2 dl ahomansikoita tai mansikoita

1 pkt babypinaattia

1 ruukku rucolaa

1 ruukku minttua

Lisäksi: Auringonkukansiemeniä ja balsamico-kastiketta

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja siirrä kulhoon jäähtymään. Pilko tofu kuutioksi ja paista kuivalla pannulla rapeaksi. Siirrä sivuun jäähtymään. Kokoa salaatti laakealle tarjoiluastialle. Jos käytät kokonaisia mansikoita, viipaloi ne esimerkiksi puolikkaiksi. Lisää astiaan ensiksi pinaatti ja rucola. Lisää salaattipohjan päälle jäähtynyt kvinoa ja tofu. Lisää päälle ahomansikat tai mansikkaviipaleet sekä mintun lehtiä. Viimeistele valmis salaatti auringonkukansiemenillä ja balsamico-kastikkeella.

Mansikkasmoothiejäätelö


5 dl mansikoita

3 dl kauragurttia

1 banaani

Vapaavalintaista makeutusta, esim. hunajaa tai agavesiirappia

Lisäksi ahomansikoita tai mansikkaviipaleita

Pilko mansikat kulhon pohjalle, säästä osa koristeeksi. Lisää päälle kauragurtti, banaani ja valitsemasi makeutus. Soseuta seos smoothieksi sauvasekoittimella. Pilko muutama mansikka viipaleiksi tai jätä kokonaisiksi, jos käytät ahomansikoita. Kaada jäätelöseos tikullisiin jäätelömuotteihin ja upota sekaan ahomansikat tai mansikkaviipaleet. Laita pakastimeen yön yli. Anna jäätelöiden seistä hetken aikaa lämpimässä ennen tarjoilua, jotta jäätelöt irtoavat muoteista.

Mansikka-raparperihillo


500 g (n. 1 l) mansikoita

300 g raparperia

400 g hillosokeria

0,5 dl vettä

Mittaa puhdistetut mansikat, raparperi ja vesi kattilaan. Kuumenna hitaasti. Lisää hillosokeri vähitellen varovasti sekoittaen, kun vesihöyryä alkaa nousta. Vähennä lämpöä, kun seos kiehuu. Keitä hilloa kevyesti noin 10 minuuttia välillä kattilaa ravistaen. Anna hillon jäähtyä 20–30 minuuttia kattilassa. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana, jotta mansikat jakautuvat tasaisesti hilloon. Kuori vaahto hillon pinnalta. Tölkitä hillo pestyihin ja kuumennettuihin tölkkeihin piripintaan. Sulje välittömästi.

Lähde: Martta-liitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän