Meiltä ruokaa muualle

0

Maapallon kuumimpiin paikkoihin kuuluvassa Kalifornian Kuolemanlaaksossa lämpötila nousi sunnuntaina 52 asteeseen. Vastaavia ilmiöitä on koettu myös Etelä-Euroopassa: Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa on kärsitty kuumuudesta ja kuivuudesta. Sademäärät ovat vähentyneet myös Afrikassa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin maapallon alueisiin. Joillakin alueilla sään ääri-ilmiöt ja sateet yleistyvät, kun taas toisia koettelevat rajut helleaallot ja kuivuus. Ilmastonmuutoksen seuraukset vaikuttavat moniin elämän osa-alueisiin. Erityisesti se vaikuttaa ruoantuotantoon. Esimerkiksi Lähi-idässä on jo kielletty rehukasvien kastelu säännöstelysyistä.

Kun aiemmin suomalaiset ovat ostaneet espanjalaisia tomaatteja, tilanne on kääntymässä päinvastaiseksi. Jo tänä vuonna Suomesta on viety puutarhatuotteita Espanjaan.

Vaikka Suomessakin hellejaksot ovat pidentyneet ja kuivuus lisääntynyt, Suomen vesitilanne on globaalissa vertailussa hyvä.

Kuivuuden koettelemassa maailmassa on pitkällä aikavälillä vääjäämätöntä, että Suomessa pitää tuottaa enemmän ruokaa. MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg uskoo, että Suomen maatalouden suhteellinen kilpailukyky kasvaa (TS 16.7.). Åbergin arvion mukaan elintarvikkeiden vientimäärä voitaisiin kolmin- tai jopa nelinkertaistaa. Se tarkoittaa, että myös täällä Vakka-Suomessa ruoantuotantoa pitäisi lisätä.

Maakunnista eniten peltoa on Varsinais-Suomessa ja erityisen paljon ruokaa tuotetaan Vakka-Suomessa. Esimerkiksi ruokaperunan pinta-alaa on eniten Vakka-Suomessa, myös porkkanat tulevat pääosin Vakka-Suomesta. Lisäksi tällä alueella viljellään paljon rehuohraa, kauraa, kevätvehnää kuivaheinä- ja säilörehua. Lisäksi alueellamme kasvatetaan runsaasti sika- ja siipikarjaa.

Vakka-Suomi on tärkeää aluetta tulevaisuuden ruoantuotannossa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän