”Meissä kaikissa on musiikki mukanamme”

0
Crusell-viikon taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi työskentelee arkisin Tapiola Sinfoniettan klarinetin äänenjohtaja.

Uudenkaupungin Crusell-viikon taiteellinen johtaja Olli Leppäniemi kokee musiikin olevan meissä kaikissa.

– Musiikki on toki kiinteä osa minua ja elämääni, mutta uskon, että jollain tapaa musiikki on meissä kaikissa kiinteästi mukana tavalla tai toisella, kuten rytminä, puheessa, fiiliksissä, ajatteli sitä tai ei, kuvaa Leppäniemi.

Leppäniemen tie muusikoksi alkoi yksityisiltä pianotunneilta, isosiskon esikuvan mukaisesti. Omaksi soittimeksi valikoitui kuitenkin klarinetti, sen miellyttävän soinnin johdattamana.

– Jos klarinetti olisi eläin, niin se voisi olla kameleontti, koska soitin taipuu mihin vain. Se voi soida kovaa ja hiljaa, korkealta ja matalalta, toteaa Leppäniemi.

Hänelle itselleen klarinetti on luottokaveri.

– On todella ihanaa, että musiikki on myös ammattini. Soittaminen on minulle iso nautinto, ja on hienoa että saan sillä elannon. Huono puoli on, että työ on todella sitovaa jatkuvan harjoittelun tarpeen vuoksi, avaa Leppäniemi ammattimuusikon elämää.

Tapiolan Sinfoniettan klarinetin äänenjohtajana soittava Leppäniemen työviikon valmistelu alkaa jo edellisellä viikolla, uusiin teoksiin tutustutaan kuuntelemalla ja harjoittelemalla omaa stemmaa. Joskus harjoittelu on aloitettava aiemminkin, mikäli mukana on vaikeita teoksia. Oma etukäteisharjoittelu voi viedä jopa viikkoja.

– Itse konserttiviikolla on yhteisharjoituksia maanantaista torstaihin ja konsertit yleensä torstaina tai perjantaina, kertoo Leppäniemi.

Hyvä valmistautuminen on Leppäniemen mukaan ehdoton perusta hyvälle konserttielämykselle.

– Tärkeää on tietysti hyvät soittokaverit, sekä soitettava musiikki. Yleisö tekee konsertista elävän ja nostaa tapahtuman fiiliksen henkisesti eri tasolle, kuvailee Leppäniemi.

Pitkästä urastaan huolimatta Olli Leppäniemi tunnustaa jännittävänsä yhä esiintymistä.

– Mielestäni se on kuitenkin osa tämän alan hienoutta, Leppäniemi yllättää.

Ammattimuusikon on vaikea nostaa yhtä konserttimuistoa toisen edelle.

– John Coriglianon konserton esitys Tanskassa ja eräs Brahmsin sonaatin esitys on jäänyt mieleen. Parasta on kun tuntee pääsevänsä teoksen ytimeen ja samalla itse on luovassa tilassa, hyvin valmistautuneena ja huippukunnossa. Silloin niin sanotusti tietää, tai ainakin varmasti luulee tietävänsä, että tältä tämän biisin pitää kuulostaa.

Musiikki kuuluu myös Olli Leppäniemen arkeen.

– Käyn konserteissa niin usein kuin on mahdollista, ja kuuntelen musiikkia kotona. Nautin erityisesti barokkimusiikista.

Tulevalta Crusell-viikolta taiteellinen johtaja odottaa luonnollisesti viikon konsertteja.

– Mielenkiintoista on nähdä, minkälaisen mixin ilmastopaneelin ja Maailman luonnonsuojelusäätiön edustajien puheenvuorot saavat aikaan elävissä konserteissa, pohtii Leppäniemi.

Crusell-viikon tämän vuoden teemana on unelma paremmasta huomisesta. Teeman hengessä viikko tekee yhteistyötä WWF Suomen ja Ilmastopaneelin kanssa. Jokaisesta myydystä lipusta lahjoitetaan euro Itämeren suojeluun. WWF Suomen edustaja myös juontaa kaksi teemakonserttia.

Myös Olli Leppäniemi nähdään viikon aikana lavalla useammankin kerran. Hän on mukana viikon aloittavassa avauspuhalluksessa 22.7. Uudenkaupungin torilla ja tuolloin hän esittelee yleisölle oman soittimensa klarinetin kykyjä.

Tässä sarjassa esittelemme etukäteen Crusell-viikolla esiintyviä muusikoita. Crusell-viikko järjestetään Uudessakaupungissa 22.-29.7. 2023

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän