Merialueilla sinilevät lisääntyneet – Levää on ajankohtaan nähden runsaasti

0

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen vakioseurannassa kahdeksalla merialueiden havaintopaikalla on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Selkämeren havaintopaikoista Rauman edustalla on havaittu runsaasti sinilevää.

Saaristomeren alueella erittäin runsaasti sinilevää on havaittu Naantalin Mynälahdella ja runsaasti sinilevää on havaittu Utön havaintopaikalla. Rotareiden ylläpitämistä merialueiden havaintopaikoista kahdeksalla on havaittu hieman levää ja kahdella runsaasti.

Rotareiden tekemistä havainnoista suurin osa on tehty Saaristomeren alueella. Järvi-meriwikiin ja vesi.fi sivustolle on myös tallennettu useita kansalaishavaintoja runsaista tai erittäin runsaista sinileväesiintymistä eri puolilta Selkämerta ja Saaristomerta. Myös suoraan Ely-keskukseen on tullut ilmoituksia runsaista leväesiintymistä Nauvon ja Korppoon pääsaarten eteläpuoliselta merialueelta.

Myös satelliittikuvien perusteella sinilevää on runsaasti Saaristomerellä ja lisäksi kuvista on nähtävissä laajan sinilevälautan muodostuminen Selkämeren avomerialueelle. Tuuliolosuhteet vaikuttavat pintakukintojen kehittymiseen ja sijoittumiseen, minkä vuoksi levätilanne voi avomerialueella muuttua lyhyessäkin ajassa.

Sisävesillä sinilevätilanne on ajankohtaan nähden tavanomaista parempi. Sinilevää on vakioseurannassa havaittu kahdella järvellä. Näistä Rymättylän Kirkkojärvellä on havaittu hieman sinilevää ja Kiskon Kirkkojärvellä on havaittu hieman sekä runsaasti sinilevää havaintopaikasta riippuen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän