Mestarikursseilla opitaan soittaen ja kuuntelemalla – Latvialainen huilisti Elina Ceprova on ensimmäistä kertaa Crusell-viikolla

0
Huilun mestarikurssille osallistunut latvialainen Elina Ceprova soittaa, kun kurssin opettaja Christina Fassbender antaa sivusta ohjeita.

22-vuotias latvialainen Elina Ceprova päätti keväällä ensimmäisen vuotensa Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Huilua soittavan Ceprovan ystävät kertoivat tulevansa heinäkuussa Uuteenkaupunkiin Crusell-viikolle ja osallistuvansa viikolla järjestettäville mestarikursseille.

Nyt Ceprova on viettänyt viikon ajan Uudessakaupungissa huilun mestarikurssilla.

– Täällä on ihanaa opiskella huippuopettajan opastuksella. Lukuvuoden aikana minulla saattaa olla monta eri opettajaa, jotka antavat erilaisia ohjeita, mutta täällä minulla on vain yksi opettaja, joten oppiminen on yksinkertaisempaa, Ceprova kertoo kokemuksistaan.

Huilun mestarikurssia opettaa saksalainen Christina Fassbender , joka työskentelee tällä hetkellä Berliinin musiikkiyliopiston huilunsoiton professorina.

Ceprova aloitti huilun soittamisen kuusivuotiaana. Aluksi soittaminen tuntui vain harrastukselta, mutta ajan kuluessa hänelle tuli ajatuksia, että soittamisesta voisi saada itselleen ammatin.

– Jatkoin opiskelua ja aloin etsimään uusia mahdollisuuksia kehittyä soittajana. Ne etsinnät johtivat minut muuttamaan Helsinkiin ja opiskelemaan erilailla mestarikursseilla sekä kilpailuissa, Ceprova taustoittaa.

Latviassa on omat musiikkikoulut, -lukiot ja -akatemiat, mutta Ceprovan mielestä Sibelius-Akatemia on omassa kastissaan, kun verrataan Latvian vastaaviin.

– Sibelius-Akatemia on mielestäni yksi maailman korkeatasoisimmista musiikkiakatemioista. Soittaminen sekä teoriaopetus on siellä aivan huippuluokkaa, Ceprova julistaa.

Fassbenderin mestarikurssilla Ceprova haluaa saada lisää itseluottamusta omiin musiikkitaitoihin. Oli se sitten opettajan antamien neuvojen avulla tai kuuntelemalla muiden opiskelijoiden soittamista ja poimimalla sieltä hyviä tärppejä.

– Harjoittelemme paljon oikeaoppista ilman käyttöä soittamisessa. Ilmaa täytyy osata hallita oikein soittaessa, koska muuten me vain puhallamme ilmaa pois ja se taas väsyttää, Ceprova selittää.

Vaikka Ceprova on vasta ensikertalainen Crusell-viikolla, aikoo hän osallistua mestarikursseille myös tulevaisuudessa.

– Keli on hellinnyt meitä tämän viikon ja täällä on kiva viettää aikaa koulukavereiden kanssa myös kurssien ulkopuolella, esimerkiksi erilaisissa konserteissa käyden, Ceprova iloitsee.

Klarinetin, huilun, oboen ja fagotin mestarikurssit ovat alkuajoista lähtien olleet olennainen osa Crusell-viikkoa. Mestarikurssit on suunnattu ammattiopiskelijoille, mutta tavallisille harrastajille järjestetään myös huilu- ja klarinettikurssit.

Kurssisihteeri Iines Kiuru kertoo, että mukana on suunnilleen 50 opiskelijaa 14-vuotiaista ylöspäin. Mukana on niin kotimaisia kuin kansainvälisiä opiskelijoita ja opettajia.

– Kauimpaa on tultu Hongkongista, Shanghaista ja Soulista, Kiuru paljastaa.

Opiskelijoilla on päivien aikana omat soittotuntinsa, jolloin he käyvät opettajansa kanssa soittaen läpi teoriaa tai tekniikkaa, esimerkiksi asentoon, kehoon tai hengitykseen liittyen. Muut kurssilaiset toimivat samalla yleisönä ja ottavat itselleen muistiinpanoja ylös toisten esityksistä.

– Kaikkien kurssien opiskelijat saavat kyllä kierrellä muilla kursseilla kuuntelemassa. Ideana on oppia mahdollisimman monella eri keinolla, Kiuru tarkentaa.

Klarinetistina soittava Kiuru on kulkenut tiensä kurssisihteeriksi monen vuoden opiskelijakokemuksen kautta. Omien muistojensa mukaan 2014 ensimmäistä kertaa kurssille osallistuneella Kiurulla on omakohtaisia kokemuksia, mitä Crusell-viikolta voi saada.

– Täällä verkostoituu alan opiskelijoihin sekä huippuartisteihin. Esimerkiksi opiskelija voi osallistua täällä sellaisten opettajien kursseille, jotka opettavat vakituisesti siellä, minne voisi olla kiinnostusta lähteä vaikka vaihto-opiskelemaan, Kiuru vinkkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän