Metsästyksen kautta jousiampujaksi

0
Jousiammunta vaatii keskittymiskykyä ja rauhallista toimintaa. Timo Pirppu tähtäämässä Laukojat -75:n hallilla.

Uusikaupunkilainen jousiampuja Timo Pirppu , 42, sijoittui alkukuusta Rovaniemellä 3D-jousiammunnan MM-kisoissa (WBHC 2023) yhdeksänneksi, ollen samalla paras suomalainen. Saman lajin SM-kisoissa Pirppu saavutti kesäkuun alussa hopeisen mitalin.

Samalla Riihimäellä käydyissä kisoissa Pirppu sai varmistettua itselleen maajoukkuepaikan Italian EM-kisoihin.

Pirppu on monen lajin ja useamman seuran mies.

– Uudessakaupungissa edustan Laukojat-75 -seuraa. Mutta se seura ei ole SJAL:n eli Suomen Jousiampujain Liiton jäsenseura, joten kisoissa edustan riihimäkeläistä Riihi-Jouset -seuraa, Pirppu avaa.

Tietyissä kisoissa Pirppu kantaa vielä Varsinais-Suomen Jousimetsästäjien värejä.

– Varsinais-Suomen Jousimetsästäjillä on hyvä 3D-rata Lemussa, missä pääsen niin sanottua leipälajiani harjoittelemaan. Laukojilla on taas sisärata, mikä on talven perustekniikkakaudella ihan ehdoton edellytys.

Mitä tuo 3D-ammunta sitten oikein on?

– Meilläkin on täällä hallissa kaksi 3D-eläintä, eli kumisia eläinhahmoja, joissa on vaahtomuovia sisällä. Niihin on piirretty myös pisteringit. Tarkoitus on osua nuolella mahdollisimman pieneen pisterinkiin. Pisteitä annetaan vähän eri tavalla liitosta riippuen, selittää Pirppu.

Näitä eri liittoja ovat Suomen Jousimetsästäjäin Liitto, IFAA eli International Field Archery Association ja World Archery.

– Ulkomailla olen kisaillut viime vuodesta alkaen, jolloin oli kahdet kisat. Suomessa on käyty kaikenlaisia kisoja vaikka kuinka.

Parhaana suorituksenaan tähän mennessä Timo Pirppu pitää FFAA:n (Suomen Maastojousiampujain Liiton) AMBU-sarjan Suomen ennätystään, joka jäi vain viisi pistettä Euroopan ennätyksestä.

Pirppua näkee metsällä ilman kisojakin. Kumpi tuli ensin kuvioon, metsästys vai kilpaileminen?

– Metsästys. Minulla on ruutimetsästystaustaa. Kerran ystäväni osti jousipyssyn, jolloin totesin, että tuossa ei ole mitään järkeä. Ruutihan on keksitty. Mutta eipä siitä mennyt kauaakaan, kun minulla oli ensimmäinen oma jousipyssy. Homma lähti aika pian lapasesta, tarinoi Pirppu.

Ensimmäisissä kisoissaan Pirppu oli kuudenkymmenen kilpailijan joukossa heti ykkönen.

– Sen jälkeen käytiin kaikissa mahdollisissa kisoissa.

Kuinka maastojousiampuja harjoittelee?

– Kilpailukautena treeniä tulee ammuttua hiukan vähemmän, kun käydään paljon kisoissa. Jossain lokakuun ja helmikuun välillä, kun tehdään muutoksia tekniikkaan, viikossa on 4–6 jousiammuntatreeniä viikossa. Siihen oheiset päälle, vastaa Pirppu.

Pirppu suorittaa erilaisia mielikuva- ja stressinsietokykyharjoitteita. Oheisharjoituksiin kuuluvat myös erilaiset jumpat.

– Viime talvena vahvistin lapoja, selkää ja keskikehon stabiliteettia. Sellaista lajia tukevaa harjoittelua.

Entä henkisen puolen treenaaminen?

– Se on tosi tärkeää. Elämän perustukset pitää olla kunnossa. Pitää olla selvyys, miten perhe-elämä ja työelämä toimivat. Kotiasioiden pitää olla kunnossa. Treeneissä ei mietitä kotiasioita, eikä kotona treenaamista.

Pirppu on ampunut jousella erilaisissa kisoissa kymmenisen vuotta. Millä tavalla hän on omasta mielestään muuttunut vuosien varrella?

– Kymmenessä vuodessa on tullut rauhallisuutta. Minulla on ollut aina levottomat kädet. Joskus siihen oli lääkityskin. Mutta väitän, että jousiammunta ja rauhoittuminen ovat auttaneet tähän. Uskoisin, että tässä on nyt entistä rauhallisempi mies.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän