Mistä johtuu, että saderintama päättyy usein samassa kohdassa, meteorologi Jaakko Savela Ilmatieteen laitokselta?
– Sateet tulevat alas todennäköisemmin tiettyjen korkeuserojen alueella. Maanpinnan muodot vaikuttavat siihen, missä keskimääräistä useammin sataa. Riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon kertynyttä vesimassaa pilvissä ilmassa on ja minkälaisella intensiteetillä sataa, kuinka laajalla alueella sateet jatkuvat.
– Jos sateet ovat kovin kuurotyyppisiä, suppeallakin maantieteellisellä alueella voi tulla toisaalla koviakin sadekuuroja ja toisaalla olematonta sadetta.
Sanotaan, että meri työntää sateet sisämaahan. Tästäkö johtuu, että Uudessakaupungissa sataa harvemmin kuin Laitilassa?
– Merellinen ilmasto vaikuttaa, mutta meillä ei ole tilastoa, josta voisin tarkistaa, sataako Laitilassa useammin. Uudessakaupungissa on sadehavaintoasema, Laitilassa ei ole.
Entä vaikuttaako ihmisten toiminta paikallisiin sääolosuhteisiin. Vaikuttaako säähän esimerkiksi teollisuuden sijoittuminen, rakentaminen tai liikenne?
– Urbaanimeteorologisia syitä on, kun verrataan asutettuja alueita metsäisempiin alueisiin. Meteorologisia eroja on. Nyt mennään kuitenkin jo niin syvällisiin asioihin, että kansanomaisesti ja lyhyesti eroavaisuuksia on vaikea selittää.
Puhutaan aina Naantalin auringosta. Onko totta, että Naantalissa paistaa aurinko useammin kuin esimerkiksi Uudessakaupungissa?
– Tästä meillä ei valitettavasti ole tilastotietoa.