Olli Rehn: Suomen täytyy uudistua – Presidenttiehdokas vieraili Vehmaalla

0
Olli Rehn vieraili torstaina MTK:n kevätkokouksessa juhlapuhujana.

Juhannusviikolla presidenttikisaan mukaan ilmoittautunut Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn vieraili juhlapuhujana MTK-Varsinais-Suomen kevätkokouksessa Vehmaalla.

Hyväntuulinen Rehn puhui yleisölle vakavasta aiheesta, siitä, miten Suomi pärjää kriisien maailmassa. Hän tiivisti ajatuksensa seuraavasti:

– Suomen kansainvälinen toimintaympäristö on nyt yhtä kovassa murroksessa kuin 1990-luvun alussa sekä talouden että turvallisuuden osalta, mutta nyt peruutusvaihteella. 1990-luvun lamasta Suomi nousi tukeutumalla tutkimukseen ja koulutukseen, osaamiseen ja yrittäjyyteen. Kilpailukyky korjattiin ja julkinen talous tasapainotettiin.

– Suomella on nytkin kaikki eväät olla paitsi selviytyjä myös menestyjä. Se edellyttää Suomelta kykyä uudistua ja sitä soisi löytyvän, Rehn totesi.

Rehn puhui myös Venäjän raakalaismaisesta hyökkäyssodasta Ukrainaan.

– Juhannusviikonlopun erikoinen tapahtumaketju on otettava vakavasti, Rehn sanoi viitaten Ukrainassa sotivan venäläisen palkka-armeija Wagnerin ja sen johtajan avoimeen kapinaan maan johtoa vastaan.

– Loppunäytöstä tälle selkkaukselle emme varmasti ole vielä nähneet. Selvää on, että presidentti Putin koki melkoisen arvovaltatappion.

Samalla Rehn muistutti, että aina, kun Venäjällä on kuohunut, se on myös heijastunut Suomeen tavalla tai toisella. Meidän on tärkeää varautua erilaisiin skenaarioihin, myös mahdolliseen pakolaisaaltoon Venäjän suunnalta.

– Meillä on oltava vahva valmiustila ja saumattomasti toimiva viranomaisyhteistyö.

Toinen Suomeakin ravisteleva kriisi on epävarmuus rahoitusmarkkinoilla.

– Tässä minulla on teille positiivistakin kerrottavaa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Suomessa kotitalouksien ostovoima on korjaantumassa inflaation hidastumisen myötä, totesi Rehn.

Rehn kannattaa sitä, että nyt julkisen talouden ongelmia lähestytään kahta eri reittiä pitkin samaan aikaan.

– Kestävän talouskasvun eväitä on vahvistettava pitkäjänteisesti. Meidän on panostettava osaamiseen, koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen. Eväisiin kuuluu myös opiskelu- ja työperäinen maahanmuutto, listasi Rehn.

Toisessa reitissä taas lähdetään turvaamaan julkisen talouden kestävyyttä. Tämä tarkoittaa myös priorisointia, keskeisten tehtävien turvaamista.

Olli Rehn sivusi lyhyesti myös Suomen uutta asemaa Nato-maana.

– Jatkossakin Suomea puolustavat ensisijaisesti suomalaiset. On pidettävä huoli sekä kansallisesta puolustuskyvystä että huoltovarmuudesta, Rehn totesi.

Tilaisuuden päätteeksi presidenttiehdokkaalla oli aikaa vastata myös yleisön kysymyksiin. Kysymykseen siitä kannattaako ylimääräisellä rahalla ostaa nyt hyvä traktori vai korkopapereita, Rehn totesi uskovansa enemmän työnteon voimaan. MTK:n kevätkokouksen yleisössä vastaus sai luonnollisesti hilpeän vastaanoton.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän