Quo vadis, Uudenkaupungin seurakunta?

0
Osa Hannu Väisäsen teoksesta.

Uudenkaupungin seurakunnan päättäjät, kirkkoherra Juhana Markkulan esittelystä yksimielinen kirkkoneuvosto, näkyy kirkkoneuvoston kokouksessa 21.6.2023 päättäneen myydä Uudenkaupungin seurakuntakeskukseen 1990-luvulla kilpailuvoiton seurauksena hankitut mm. Pro Finlandia -mitalilla (1993), Kirjallisuuden Finlandia-palkinnolla (2007) ja Taiteen valtionpalkinnolla (2007) palkitun kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen teokset.

Merkittävimmät teokset ovat seurakuntasalin alttariseinällä sekä kahvion seinällä. Näiden lisäksi seurakuntakeskuksen eri tiloissa ja arkistossa on useita Väisäsen grafiikoita.

Päätöstä perustellaan seuraavasti: ”Seurakuntalaiset ovat kokeneet olemassa olevat taideteokset etäisiksi ja vaikeasti lähestyttäviksi. Seurakuntalaiset ovat toivoneet tiloihin taideteoksia, jotka selkeämmin ilmentävät kristillistä sanomaa: armoa, iloa ja yhteyttä.

Hannu Väisänen on arvostettu taiteilija, jonka töille on lähtökohtaisesti laajempaa kiinnostusta. Mikäli seurakunnan omistuksessa oleville Väisäsen töille olisi löydettävissä ostaja, voitaisiin myynnistä saatavilla varoilla hankkia korvaavaa taidetta.”

”Naamiot on nyt riisuttu”, vain seurakunnan teologisesti ja kulttuurisesti kylmät ja ahdasmieliset kasvot näkyvät, on syytä ja tarpeen todeta presidentti Sauli Niinistön tunnettua sanontaa mukaellen.

Päätöksellään Uudenkaupungin seurakunnan päättäjät, ekonomitaustainen kirkkoherra etunenässä, osoittavat kuuluvansa joukkoon, jolla kaikella näyttää olevan hinta, mutta millään ei mitään arvoa!

Halpahintaisella ja moukkamaisella myyntipäätöksellään Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoneuvosto ei häpäise ainoastaan taiteilija Hannu Väisästä ja tämän teoksia ja elämäntyötä, vaan myös itsensä ja Uudenkaupungin seurakunnan ja koko Uudenkaupungin.

Uudenkaupungin seurakunnassahan kulttuuriskandaali ei toki ole ensimmäinen: vuonna 2002 silloinen seurakuntaneuvosto päätti poistaa uuskaupunkilaistaiteilija Aimo Lautalalta Ars Sacra -näyttelystä tilatun ”Näin on kirjoitettu” -teossarjan Uudenkaupungin siunauskappelista.

Asia sai tuolloin suurta julkista huomiota viestimissä, aina MTV:n uutisia ja oululaista Kalevaa myöten.

Asiasta valmistui vuonna 2003 myös Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa Oili Ylikleemolan kuvitettu 93-sivuinen pro gradu -tutkielma ”Näin on kirjoitettu”: Uudenkaupungin seurakunnan siunauskappelin kuvakiista v. 2001 – 2002”.

Hannele Kirsi-Marja Lehtinen

Loimaalla torstaina 29.6.2023

kappalainen ja sairaalapappi (emer.),

Uudenkaupungin seurakunnan jäsen vv. 2008–2013

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän