Rinnekoti Jäsperlästä

0

Ei aikaakaan, ja taas olemme uuden mielenjärkytyksen edessä, mitä tulee viranomaistoimiin vanhusten huoltoa ja hyvinvointia koskien. Juuri juhannuksen ja lomakauden kynnyksellä saamme kuulla, että uusi uljas hyvinvointialueemme huolella rakennettuine hallintohimmeleineen on löytänyt tarpeeksi syytä sanoa irti palvelusopimuksensa Rinnekoti Jäsperlän kanssa.

Vanhukset luvataan siirtää jokainen jonnekin, mutta joka tapauksessa pois tutusta viimesijaiseksi kuvitellusta ympäristöstään ja tutun hoitajatiimin antamasta hoivasta. Sijainti keskeisellä paikalla Kaupunginlahden rannalla on tuonut myös vanhukset osaksi elävää keskustaa, ja helposti omaisten tavoitettaviin.

Täällä heitä ei ole piilotettu pois muiden silmistä. Asia olisi helpompi ymmärtää, jos kyse olisi ollut hoidon laadun puutteista tai hoitovirheistä, mutta sellaisista ei ole kuultu, eikä valitettu. Päinvastoin, hoitokotia on kiitetty hyvästä ja ystävällisestä hoidosta, virikkeellisestä arjesta ja vanhuksia arvostavasta kohtelusta.

Sinne hoitoon ovat siirtyneet monet iäkkäät kaupunkilaiset tultuaan liian huonokuntoisiksi suurempaa omatoimisuutta vaativiin hoitopaikkoihin, ja vielä useammat ovat toivoneet sen olevan aikanaan heidänkin viimeinen kotinsa. Vanhusten määrä Uudessakaupungissa ei ole vähenemään päin.

Lienee selvää, että pienellä yksiköllä ei ole mahdollisuutta palkata erikseen kaikkia luettelossa mainittuja oheistoimijoita. On myös selvää, että lain vaatimukset täytyy jokaisen hoitopaikan täyttää, mutta terveydenhuollossa laajemminkin on kuultu kritiikkiä tehtävien liiallisesta laajenemisesta alueille, joiden toteuttamiseen ja kustantamiseen yhteiskunnalla ja olemassa olevalla henkilökunnalla ei ole rahkeita eikä varaa. Asiakkaiden hyvä hoito ja hoiva ovat kuitenkin niitä ensisijaisia tavoitteita, joista ei ole syytä tinkiä.

Marketta Suoja-Sjöblom ja Mauri Pietilä

Vanhusneuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän