Rullakiekon SM-kullasta 20 vuotta

0
Rullakiekon vuoden 2003 mestarit kokoontuivat lauantaina Uuteenkaupunkiin muistelemaan parinkymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Yli kymmenen vuotta rullakiekon SM-liigassa pelannut uusikaupunkilaisjoukkue Roller Eagles lopetti toimintansa kesän 2008 jälkeen. Rullakotkat liitelivät pääsarjassa pitkältä paikallisin voimin, mutta saivat myös hyötyä sen ajan paikallisesta jääkiekkomenestyksestä. Monet silloin Jää-Kotkissa Mestistä pelanneet kovan tason kiekkoilijat olivat mukana myös rullalätkässä.

Joukkue saavutti yhteensä kuusi SM-mitalia. Kovin menestysvuosi oli 2003, kun runkosarjan voiton lisäksi joukkue jyräsi Nokialla lopputurnauksessa aina mestaruuteen asti. Tämä on viimeisin joukkuelajien Suomen mestaruus, jonka uusikaupunkilainen joukkue on saavuttanut.

Lauantaina iltapäivällä Ukin jäähallin käytäviltä kaikuikin iloinen puheensorina ja huutelu. Hyvähenkinen rullakiekkojoukkue palasi 20 vuoden jälkeen yhteen ja useampi peluri uskaltautui rullat jalassa kentälle. Vanha huumori kukki ja hauskuutta aiheutti myös pelaajien ahtautuminen vanhoihin pelitamineisiin.

Betonilla edettiin vaihtelevaa vauhtia. Nopeimmin lajin saloihin kiinni pääsivät veljekset, joiden kiekkoura jatkuu edelleen. Teemu Virtala ja Marko Virtala olivat tärkeitä lenkkejä jo vuoden 2003 mestaruusjoukkueessa, mutta molempien ura urheilijana oli silloin vasta alussa. Nuorempi veli Marko voitti jääkiekon Suomen mestaruuden TPS:n riveissä ja yhdessä he olivat voittamassa Mestistä Kajaanin Hokissa.

Yhteinen tie on vienyt veljekset Kazakstanin ja Tanskan kautta Italiaan, jossa peliura jatkuu edelleen upeissa maisemissa SV Kalternin riveissä. Molemmilla on myös vyöllään rullakiekon MM-mitaleja sekä Suomen mestaruus Vuorelan Veikkojen paidasta. Ulkomailla kiekkouransa aikana Eaglesin mestaruusryhmästä käväisivät myös Krister Pietsalo, Hannu Pajunen, Topi Riutta sekä Juha Myllymaa . Roller Eaglesin kapteenina mestaruusvuonna toimi Myllymaa.

Rullakiekon suosio on viime vuosina hiipunut, mutta Eaglesin mestaruuden aikoihin lajia seurattiin laajasti myös mediassa. Tästä todisteena esimerkiksi Urheiluruudun pätkä finaaliottelusta, jonka joukkue sai nähdä illemmalla 20 vuoden jälkeen.

Monet NHL:ssä ja SM-liigassa tahkonneet huippukiekkoilijat ovat esitelleet taitojaan rullalätkän puolella ja Eaglesin vastustajissakin näitä jätkiä esiintyi usein. Yksi näistä oli Roller Eaglesin kiusana vuoden 2003 finaalissa. 12 vuotta jääkiekon SM-liigassa viilettänyt Kari Kalto pääsi viimeisellä minuutilla kaventamaan pelin 4-3:een. Loppuhetkillä Eagles piti maalinsa puhtaana ja riemu pääsi valloilleen. Finaalissa kaatui Grankulla IFK. Välierissä Eagles polvisti turkulaisen Kiekko-67:n maalein 7-4.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän