Ruotsalaista politiikkaa

0

Kauno Pietilä valottaa kirjoituksessaan ruotsalaista politiikkaa. Niin totta. Olen kirjoittanut vuosia ruotsalaisten sodanjälkeisestä politiikasta suomalaissiirtolaislapsia kohtaan. Kohtelu on ollut tylyä.

Työhön tulleista siirtolaisista otettiin hyöty mahdollisimman tehokkaasti. Rahaa maahanmuuttajien hyvinvointiin ja koulutukseen ei annettu.

Olen kirjoittanut, kuinka Ruotsi on sortanut ja kupannut Suomea koko tuhatvuotisen yhteisen historian ajan vuodesta 970 lährtien.

Eikö todellakaan haluta tajuta, että Ruotsi on menettänyt otteen, se ei hallitse kansaansa, Koraaneja poltetaan, Turkkia ärsytetään maailman vapaimman sananvapauden nimissä. Poliisit eivät uskalla mennä jengien haltuunottamille asuinalueille Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa. Näistä kaupungeista on solut levinneet pienempiin kaupunkeihin ympäri valtakunnan.

Ruotsi on kriisissä. Mikä pahinta, nykypolitiikalla Suomi on yhtä pahassa jamassa muutaman vuosikymmenen kuluttua.

Asuin Tukholmassa 1960-luvun lopulla ja kuusi vuotta 1970-luvun vaihteessa. Silloin jengiytyminen oli samanlaista kuin Suomessa nyt. Kehitys on ollut yllättävän nopeaa.

Olen saanut tiukkaa kritiikkiä ruotsinsuomalaisilta kirjoitusteni johdosta. He sanovat, olet väärässä, ruotsalaiset ovat miellyttäviä. Olen vastannut, että olen samaa mieltä. Ruotsalaiset ovat ihania niin kauan kun rupattelet heidän kanssaan säästä ja puutarhanhoidosta.

Kun minä vaadin puutarhanhoidosta rupattelun jälkeen suomenkielistä opetusta suomalaisille ummikkolapsille, katosi hymy kasvoilta ja kielenkäyttö muuttui. Koulutoimenjohtaja tarjosi minulle vuodenajan menolippua Suomeen joka kerta, kun neuvoteltiin. Näin Köpingissä.

Ruotsilla ei ollut varaa kustantaa edes ala-asteelle suomalaista opetusta. Suomessa 200000 ruotsinkielistä saa opiskella omalla kielellään aina esikoulusta yliopistoon saakka. Hyvä näin.

Tietenkin on tärkeää, että Ruotsi pääsee Natoon ja että pidetään hyvät suhteet länsinaapuriin. Katse eteenpäin, Käykäämme käsikädessä tasaveroisina kohti auringonnousua.

Kaikesta huolimatta minä tykkään ruotsalaisista. Kyllä. Asuisin vieläkin Ruotsissa, jos olisin itse saanut päättää.

Oli hienoa lukea Kauno Pietilän kirjoitus, Kiitos.

Ps. Ennen eduskuntavaaleja puolueiden puheenjohtajilta kysyttiin: Pitäisikö Suomenkin sallia koraaninpoltto Ruotsin malliin. Ainoastaan vihreiden vs. puoluejohtaja Suomela vastasi kyllä. Hän putosikin eduskunnasta.

Tapio Lipsonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän