Ruotsalaista politiikkaa

0

Ruotsissa saa polttaa Koraanin Ruotsin sananvapauden varjolla.

Vähän historiaa: Suomen Talvisodan aikana virallinen Ruotsi esti kaiken sotilaallisen avun Suomelle, koska Ruotsi pelkäsi silloin Stalinia. Ruotsi oli ajanut armeijansa alas 1930-luvulla ja oli puolustuskyvytön. Talvisodan aikana Italia ja Ranska lahjoittivat Suomelle paljon sotatarvikkeita, mutta Ruotsi esti niiden saamisen, kun se ei antanut kauttakulkua näille aseille.

Eversti Halsti, joka oli Suomen Talvisodassa kapteenina Summan rintaman huoltopäällikkö, haukkui raskaasti Ruotsia suomen- ja ruotsinkielisissä julkaisuissa. Ruotsin asenne aiheutti silloin paljon katkeruutta Suomessa. Ruotsista tuli kuitenkin vapaaehtoisia sotilaita yli kymmenentuhatta. Kun he palasivat takaisin, Ruotsin valtio riisti heiltä sotilasarvot.

Muutamat liikemiehet Ruotsissa kuitenkin avustivat Suomea, kun he ostivat omalla kustannuksellaan sotatarvikkeita ja lahjoittivat ne Suomen armeijalle.

Historian valossa ei aina tiedä kuka on ollut ystävä tai vihollinen.

Talvisodan aikana Italian kommunistit järjestivät kahden miljoonan ihmisen mielenosoituksen Suomen puolesta ja Stalinia vastaan. Silloin Saksa oli Suomen vihollinen, koska Saksalla ja Neuvostoliitolla oli ”ystävyyssopimus”.

Talvisodan jälkeen Jatkosodan alussa Englanti julisti sodan Suomelle itsenäisyyspäivänä 1941. Samaan aikaan USA esitti Suomelle uhkavaatimuksen sodan lopettamisesta heti. Tämä olisi tiennyt Suomen vapaaehtoista antautumista Neuvostoliitolle. USA ei kuitenkaan julistanut sotaa Suomelle.

Mihin sarjaan kuuluvat ruotsalaisten ja ruotsinkielisten tämän päivän politiikka ja edistääkö se yhteistyötä?

Kauno Pietilä

Kalanti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän