Seuraava virusriesa

0

Koronaviruksen aiheuttamat sairastumistapaukset alkavat valtaosin olla ohi. Kokonaan koronasta ei silti vielä ole päästy. Sairastumisia on yhä ja pitkäkestoinen korona aiheuttaa hoitotarvetta jopa vuosia.

Kun yksi virusepidemia on selätetty, seuraava saa jo viranomaiset varpailleen. Kesäkuun alkupuolella Hollolassa löytyi kuollut varpushaukka, jossa todettiin lintuinfluenssavirus. Kyseessä oli korkeapatogeeninen H5N1-virustyyppi, jota asiantuntijat pitävät vakavana. Virus on aiheuttanut Keski-Euroopassa luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Tänä kesänä on todettu useita lintujen joukkokuolemia myös Norjassa ja kesäkuussa oli ensimmäinen lokkien joukkokuolematapaus Suomessa, Salossa. Sen jälkeen lintujen joukkokuolemia on todettu myös Porissa.

Lintuinfluenssassa on nyt sellainen ikävä piirre, että se on levinnyt Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla myös turkistarhoille. Kun virus leviää linnuista nisäkkäisiin, se lisää viruksen muuntumisriskiä. Pahimmillaan ketju menee niin, että virus alkaa tarttua myös nisäkkäästä toiseen ja jatkokehityksenä myös ihmisiin. Tästä syystä tähän lintuinfluenssaepidemiaan on suhtauduttava vakavasti.

Siipikarjatiloilla onkin jo varotoimia. Kanat, broilerit ja lemmikkilinnut on määrätty sisätiloihin. Eläinsuojissa on nostettu hygieniatasoa. Toivottavasti viruksen leviäminen siipikarjatiloille pystytään torjumaan.

Valpautta kaivataan nyt meiltä kaikilta. Jos luonnossa havaitsee useamman kuolleen linnun, niistä pitäisi ilmoittaa kunnan- tai lääninlääkärille. Koiria ja kissoja ei saisi päästää alueille, joissa on havaittu sairastuneita lintuja. Luonnon vesissä uiminen on pääsääntöisesti turvallista, mutta maalaisjärkikin sanoo, että jos lähistöllä on paljon kuolleita lintuja, veteen ei kannata ihmisten eikä koirien mennä uimaan.

Tämäkin virusepidemia muistuttaa jälleen, kuinka tärkeää hyvä hygienia ja viranomaissuositusten noudattaminen on.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän