Työttömänä nyt kolme kuukautta–Seija-Riitta toivoo pääsevänsä syksyllä koulutukseen

0
Seija-Riitta Hänninen kuvattiin huhtikuussa Sorvakon sillalla.

Seija-Riitta Hänninen , 59, on yksi niistä sadoista työntekijöistä, joiden työsuhde autotehtaalla päättyi keväällä. Hän oli työskennellyt lähes kymmenen vuotta Valmet Automotivella.

Uudenkaupungin Sanomat kertoi Seija-Riitta Hännisen tilanteesta huhtikuussa ja lupasimme samalla seurata, miten Hännisen käy.

Seija-Riitta vastaa puhelimeen pirteästi.

– Olen yrittänyt viettää lomaa ja olla ajattelematta työttömyyttä, mutta kyllä se ajatus aina välillä nousee mieleen.

Hän kertoo, että on yrittänyt katsella avoimia työpaikkoja ja koulutusta, mutta eipä niitä ole ollut kesällä juuri tarjolla.

– Pari hakemusta olen laittanut. Yhdessä työpaikkahaastattelussakin kävin, mutta en tullut valituksi. Työkavereista muutama on päässyt töihin Vahterukselle.

Hännisen tilanne on siinä mielessä hyvä, että hänellä on pitkä irtisanomisaika ja hän saa vielä autotehtaalta irtisanomisajan palkkaa. Vaikeampi tilanne on niillä, joilla oli lyhyt irtisanomisaika.

– Kyllä siinä aika tyhjän päälle on pudonnut, jos irtisanomisaika on päättynyt kesällä. Kesällä työnhaku on vaikeaa, on vain kesätyöpaikkoja, ja koulutuksetkin alkavat vasta syksyllä.

Seija-Riitta toivoo pääsevänsä syksyllä koulutukseen, jotta työllistyminen olisi sen jälkeen helpompaa.

– Haen lisäkoulutukseen, kun ei tämänikäisenä alanvaihto oikein enää kannata.

Hänellä on työnantajille yksi toive kaikkien työnhakijoiden puolesta:

– Vastatkaa hakemuksiin, vaikka hakijaa ei kutsuttaisi työhaastatteluun. Kun työttömyys jo muutenkin masentaa, niin tuntuu vielä pahemmalta, jos ei saa minkäänlaista vastausta. Siinä jää vain odottamaan, jospa sittenkin jotain kuuluisi. Kun mitään vastausta ei kuulu, se heikentää entisestään mielialaa.

Seija-Riitta Hänninen on huolissaan nuorista työkavereista, jotka jäivät työttömäksi. Jos uutta työpaikkaa ei nopeasti löydy, elämä ei välttämättä pysy kuosissa. Hän uskoo kyllä itse löytävänsä uuden työpaikan. Elämänkokemuksesta ja laajasta tuttavapiiristä on tällaisessa tilanteessa hyötyä.

– On paljon työpaikkoja, joissa tarvittaisiin lisää työntekijöitä, mutta työpaikoista ei vain ilmoiteta missään. Näitä piilotyöpaikkoja kannattaa yrittää hakea. Jos yrityksen sivuilla lukee, että jätä avoin hakemus, se kannattaa jättää, hän rohkaisee nuorempia työnhakijoita.

– Työttömän on haettava vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa. Omatoimisuutta vaaditaan tosi paljon.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän