Työttömyysluku pongahti

0

Tuore työllisyyskatsaus on Uudenkaupungin kannalta kirpaiseva. Varsinais-Suomen Ely-keskuksen tilaston mukaan Vakka-Suomessa on työttömiä 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Uudessakaupungissa työttömien määrä on lähes kaksinkertaistunut. Kun viime vuoden kesäkuussa työnhakijoita oli Uudessakaupungissa 484, nyt työttömänä oli 814 asukasta.

Työttömyyden kasvu johtuu tietenkin autotehtaan irtisanomisista ja lomautuksista. Todennäköistä on, että heinäkuun työttömyyskatsauksessa luku on vielä kesäkuutakin suurempi. Työttömien määrä voi vielä alkusyksystäkin kasvaa, sillä osa irtisanotuista saa yhä Valmet Automotivelta irtisanomisajan palkkaa. Autotehtaalla on ollut pitkiä työsuhteita.

Vaikka työttömyysluku hyvien vuosien jälkeen on kirpaiseva, ei se silti lohduton ole. Jo nyt osa autotehtaalta työttömäksi jääneistä on työllistynyt. Muun muassa Vahterus on rekrytoinut lisää väkeä. Yritysten varsinaiset rekrytoinnit käynnistyvät yleensä vasta syksyllä, kun lomat ovat ohi ja työpaikoilla nähdään sen hetkinen henkilöstö- ja työtilanne. Myös koulutukset käynnistyvät syksyllä. Työttömyysluvun voi siis uskoa kääntyvän syksyn mittaan laskuun.

Lisäksi Uudenkaupungin kaupunki on on jättänyt työ- ja elinkeinoministeriölle hakemuksen äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Ministeriöltä odotetaan päätöstä loppukesän aikana. Valtion rahoitus- ja tukitoimilla tavoitellaan uusia työpaikkoja menetettyjen tilalle.

Elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan kaupunki satsaa myös piilotyöpaikkojen etsimiseen (US 26.4). Tätä varten ollaan palkkaamassa yritysneuvoja. Yrityksissä saattaa olla työvoiman tarvetta, mutta uusia työntekijöitä ei ole haettu, koska rekrytointi koetaan hankalana ja liikaa aikaa vievänä. Yritysneuvojan yhteydenotto voi olla juuri se sysäys, että yritys käynnistää rekrytoinnin.

Sekin kannattaa muistaa, että irtisanomistenkin jälkeen Valmet Automotive on suuri työllistäjä ja kehittyvä yritys. Autotehtaan suunnasta kuuluu varmasti ennen pitkää myös hyviä uutisia.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän