Ugin upeat pihat 2023: Piha meren äärellä

3
Lasitettu terassi on Päivi Pietilän ja Harri Blomqvistin suosikkipaikka silloin, kun mereltä tuulee liikaa.

Päivi Pietilän ja Harri Blomqvistin pihassa hallitsevin elementti on meri: valkoisen, 2014 valmistuneen talon edustalla avautuu laaja näkymä Santtionlahdelle. Jatkuvassa liikkeessä oleva ja alati muuttuva meri on hieno vastakohta pariskunnan eleettömälle puutarhalle.

– Piha on helppohoitoinen, mikä on meille tärkeää, sillä olemme paljon myös mökillä Nauvossa. Siellä meillä on kasvihuone ja paljon hedelmäpuita, joissa riittää hoitamista, Blomqvist kertoo.

Talo ja piha ovat osa Janhualle rakennettua erillistaloyhtiötä. Siinä jokaisella osakkaalla on oma talo ja pienehkö, rantaan päin aukeava piha-alue. Toiselle puolelle jää suuri yhteispiha, joka ainakin toistaiseksi on vielä melko paljas.

Kilpailupiha eroaa naapureistaan siinä, että siellä hoidettavaksi on otettu myös rantaan viettävä rinne sekä rannalla kiertävän, suositun kävelypolun reunamat. Rinne on leikattavine nurmikoineen tehty suoraksi jatkumoksi pihalle ja luo vaikutelman kokoaan suuremmasta tontista. Alhaalla rannassa Harri käy trimmerin kanssa polun varressa siistimässä heinikkoa, joka muuten rehottaisi pitkänä.

– Yksi naapureista osallistuu talkoisiin myös, en tee sitä yksin. Onhan se mukavamman näköinen hoidettuna ja olemme myös saaneet usein kiitosta polun käyttäjiltä, Harri täsmentää.

Itse piha on pääasiassa nurmikkoa. Siellä on omenapuu ja mustaherukkapensas sekä muutamia koristepatsaita, mutta esimerkiksi perennoja ei juuri ole muutamia kuunliljoja lukuun ottamatta. Pihaa reunustaa vapaasti kasvava pensasaita.

Rantaan pääsee rinteeseen rakennettuja portaita pitkin. Portaiden keskivaiheille on tehty tasanne, jossa on penkki levähtämistä varten. Rannassa on yhteislaituri.

– Tässä voi hyvin uida ja kalastaa. Haaveilemme pienestä, puulämmitteisestä pihasaunasta, josta voisi välillä käydä uimassa. Sisällä talossa on sähkösauna, mutta puusaunan löyly olisi varmasti erilaista.

Päivi ja Harri ovat molemmat hoitoalan ammattilaisia, Harri jo eläkkeellä. Puutarhanhoito on heille yhteinen harrastus.

– Minulla on vielä kymmenen työvuotta edessä ja kun työ on aika raskasta, pihalla puuhailu on sille hyvä vastapaino, Päivi sanoo.

Rantatontilla on usein tuulista, mutta sekään ei haittaa. Jos tuuli yltyy liian kovaksi, pariskunta vetäytyy lasitetulle terassille ihailemaan merta. Terassi on muutenkin kovassa käytössä ja siellä viihtyy myös perheen lemmikki, 5-vuotias chihuahua Unto.

Rauhallisessa, maalaismaisessa ympäristössä tuntee olevansa kaukana kaikesta. Silti kaupungin keskustaan, torille, on vain reilu kilometri.

– Viihdymme täällä tosi hyvin. Parasta on tuo meri.

Tässä juttusarjassa esitellään Uudenkaupungin upeat pihat 2023 -kilpailuun osallistuvia puutarhoja. Kilpailun järjestävät Uudenkaupungin Sanomat, Uudenkaupungin omakotiyhdistys, Vanhat Talot ry ja Kurjenpolun taimipalvelu. Pihakilpailun yleisöäänestys alkaa 12.8. ja voittajapihat julkistetaan Rauhanpuistossa, Illallinen Ugin taivaan alla -tapahtumassa 31.8. sekä lehdessämme 2.9.

Pirkko Varjo

3 KOMMENTIT

  1. Pihoilla ei voi valitettavasti vierailla ilman omistajien lupaa, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi yksityisiä. Olemme nyt julkaisseet viidestä pihasta artikkelit ja vielä muutama on tulossa. Kun äänestys alkaa kokoamme linkit yhteen juttuun, jolloin ne löytää helpommin. Mutta myös esimerkiksi tämän jutun perästä löytyy linkkejä muihin pihajuttuihin. Terveisin R-M. Kärki, Ugin Sanomat

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän