Ugin upeat pihat 2023: Yllätyksellinen piha hylätyllä kivilouhoksella

2
Uimalammen rannalla on sauna ja laituri, jossa Jaana ja Jarkko Junnila voivat viettää vaikka kesäjuhlia.

Ensimmäinen vaikutelma Jaana ja Jarkko Junnilan pihasta Lepäisten saaressa on häkellys. Uudehko, kaunis omakotitalo hylätyllä kivilouhoksella. Miten ihmeessä joku rakentaa tällaiseen paikkaan?

Vieraan mieli muuttuu pian, kun pihaan pääsee tutustumaan lähemmin. Sydämellinen isäntäväki osoittautuu loputtoman luovaksi ja työteliääksi, yhteen hiileen puhaltavaksi kaksikoksi, joka on tehnyt louhikosta yllätyksellisen ja viihtyisän puutarhan.

Jylhästä louhikosta siirrytään kodikkaaseen, suojaiseen nurkkaukseen ja vesiaiheen ääreltä toiseen; kun luulee jo nähneensä ne kaikki, vastassa onkin vielä yksi, entistä hienompi.

Junniloiden tontti on kaikkiaan noin seitsemän hehtaarin suuruinen. Hoidettua piha-aluetta riittää hehtaarin verran, mutta siitä lohkaisee ison osan 1960-luvulla hylätty kivilouhos ja sen jäljiltä olevat valtavat irtolohkarekasat ja syvät, veden täyttämät altaat.

Pariskunnan vanha koti on linnuntietä vain noin kolmensadan metrin päässä.

– Siellä meillä oli iso kasvihuone ja laajat kasvimaat sekä eläimiä. Täällä elämämme on varsin erilaista, isäntä kertoo.

Punainen talo valmistui 2014. Sen jälkeen pihapiiriä on otettu haltuun työtä pelkäämättä. Jaana Junnila nauraakin, ettei heillä tarvita kaivinkonetta, kun mies kaivaa kokonaisia louhoskuoppia tyhjäksi omin voimin.

– Meillä on täällä joka kesä joku erityinen projekti. Tänä vuonna se oli ison louhoskuopan pohjalle tehty kahvittelulaituri. Juomme aina päiväkahvit jossain päin tonttia, sitä varten on useita erilaisia paikkoja.

Molemmat Junnilat ovat jo eläkkeellä. Jarkko on työskennellyt muun muassa logistiikka-alan yrittäjänä ja Jaana on tehnyt työuransa laivoilla, viimeksi siivoustyönjohtajana. Nyt päivät kuluvat omassa pihassa, jossa työnjako on suunnilleen se, että Jaana kitkee rikkaruohot ja Jarkko hoitaa raskaammat työt.

Yhdessä pariskunta suunnittelee ja usein myös tekee töitä. Molemmilla riittää intoa ja voimia ahertaa pitkiä päiviä rakkaan harrastuksen parissa.

– Puutarhatyöt ovat kiinnostaneet minua ihan pienestä asti. Vaikka tein pitkään vallan toisen alan töitä, menin vielä aikuisena puutarhakouluun ja tein sitäkin työtä noin kymmenen vuotta, Jarkko kertoo.

Hyötytarhaakaan ei ole louhoksella kokonaan unohdettu. Laajan kasvimaan sijasta tontille on sinne tänne tehty pieniä kasvupaikkoja, joissa on vaikkapa muutama perunanvarsi. Kaikki syötäväksi aiottu on suojattava, sillä siitä ovat kiinnostuneita myös alueella runsaslukuisina liikkuvat peurat.

Uimalammen rannalla seisoo jyhkeä, hirsistä rakennettu savusauna. Itse lammesta löytyvät pihan kruunut, upeat vaaleanpunaiset lumpeet. Joka puolella ympärillä näkyvä harmaa kallio tuo kukkien kauneuden esiin aivan erityisesti. Ei olekaan ihme, että lumpeiden luona on myös yksi Junniloiden kahvittelupaikoista.

Junnilan pihaa on vaikea hahmottaa yhdellä kertaa, niin erikoinen ja monipuolinen se on. Lyhyelläkin vierailulla tulee kuitenkin selväksi, että piha ja sen rakentaminen tuottaa valtavasti iloa tekijöilleen.

– Jos tämä ei olisi hauskaa, tässä ei olisi mitään järkeä.

Tässä juttusarjassa esitellään Uudenkaupungin upeat pihat 2023 -kilpailuun osallistuvia puutarhoja. Kilpailun järjestävät Uudenkaupungin Sanomat, Uudenkaupungin omakotiyhdistys, Vanhat Talot ry ja Kurjenpolun taimipalvelu. Pihakilpailun yleisöäänestys alkaa 12.8. ja voittajapihat julkistetaan Rauhanpuistossa, Illallinen Ugin taivaan alla -tapahtumassa 31.8. sekä lehdessämme 2.9.

Pirkko Varjo

2 KOMMENTIT

  1. Koska en pääse lukemaan nettilehteä eikä varsinaostakaan ole isojakona jaettu ,annan ääneni yhden kuvan perusteella . Erillainen, mielenkiintoinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän