Ukilaisia nuoria osallistui Helsinki Pride -tapahtumaan– ”Pienellä paikkakunnalla sateenkaarinuoret voivat joutua ahtaalle”

0
Pride-kulkue täytti Helsingin kadut sateenkaarilla.

Lauantaina Helsingissä järjestettiin Helsinki Pride -tapahtuma, joka veti myös uusikaupunkilaisia osallistujia puoleensa. Pride on samanaikaisesti juhla ja ihmisoikeuksia puolustava mielenosoitus. Tapahtumaan kuului myös perinteisesti Senaatintorilta Kaivopuistoon kulkeva kulkue ja puistojuhla. Helsinkiin lauantaiksi matkustivat myös 18-vuotiaat uusikaupunkilaiset opiskelijat  Emilia Kosunen ja Aino Mikkonen.

–Kulkue ja puistojuhla sujuivat hyvin, mutta kosteaa kyllä oli. Satoi lähes koko tapahtuman ajan, Mikkonen kertoi.

Molemmille kyseessä oli ensimmäinen Helsinki Pride, johon he osallistuivat.

– Kulkue oli mielestäni todella hieno. Siellä oli hyvä tunnelma, Kosunen totesi.

– Täällä oli paljon kaikenlaista ohjelmaa. Ihaninta oli mielestäni  Benjamin Peltosen esitys täällä puistojuhlassa, Mikkonen jatkoi.

Tänä vuonna Helsinki Pride -tapahtumaan osallistui noin 100 000 ihmistä. Nykyisin Helsinki Pride on Suomen näkyvin kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma ja yksi Helsingin suurimmista kesätapahtumista.

– Olen nähnyt täällä monia netin kautta saamiani ystäviä, joita en ole ennen päässyt tapaamaan kasvotusten, Kosunen kertoi.

Molemmille osallistujille tapahtuma on tärkeä monella tapaa. Mikkosen mukaan Pride on kokemuksena mahtava.

– Täällä marssitaan todella tärkeän asian puolesta, suosittelen tapahtumaa ihan kaikille.

Kosuselle tapahtuma on tärkeä, koska se kuvastaa hänen arvojaan.

– On hienoa, kun on iso yhteisö, jossa ihmiset tukevat toisiaan ja ovat hyväksyviä. Täällä ei tarvitse pelätä, että joku tuomitsee minut.

Mikkosen mukaan tapahtuma on myös koskettava.

– On ihanaa nähdä iältään vanhempia yhteisön jäseniä, jotka ovat vuosikymmenten ajan joutuneet piilottamaan sen, milllaisia he ovat, mutta nyt he saavat vihdoinkin olla vapaita ja omia itsejään, Mikkonen jatkoi.

Tapahtumaan osallistui myös Uudestakaupungista kotoisin oleva ihmisoikeusaktivisti ja sisällöntuottaja  Piki Rantanen. Rantaselle Pride on jo tuttu tapahtuma.

– Tämä on kolmas kerta, kun osallistun Helsinki Pridelle. Lisäksi takana on jo useita pikkukaupunkien Pride-tapahtumia, joissa olen myös esiintynyt. Tänä vuonna olen tehnyt someyhteistyötä Helsinki Priden kanssa ja lisäksi olen esiintynyt prideviikon tapahtumilla, Rantanen kertoi.

Rantasen päivä tapahtumassa sujui hienosti.

– Olin kulkueen ajan sen ensimmäisessä rekassa. Se oli aivan ihanaa.

Rantasen mukaan Pride on tärkeä tapahtuma.

– Tänä vuonna Helsinki Pride ja pridet ylipäätään ovat supertärkeitä, koska asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan kiristyvät jatkuvasti. Emme tule tänne ainoastaan osoittamaan mieltä, vaan myös näyttämään äänekkäällä juhlalla, ettei ihmisoikeuksista voi tinkiä.

Rantanen kertoo, että Suomessa Pride on tänä vuonna näkynyt voimakkaasti katukuvassa esimerkiksi sateenkaarina ja väreinä.

– Se luo olon, että minulla ja tällä yhteisöllä on oikeasti ääni ja valtaa.

Uudestakaupungista kotoisin oleva Rantanen kertoo, että myös siellä toteutuu pikkupaikkakunnille yleinen ilmiö seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtautumisessa.

– Kun kaikki tietävät toisensa, käyttäydytään myös niin kuin kaikki tuntisivat toisensa. Tämä jättää todella vähän tilaa autenttiselle itseilmaisulle ja kasvulle. Pienillä paikkakunnilla myös representaation puute ajaa sateenkaarinuoret ahtaalle, koska samaistuttavaa yhteisöä ei ole.

Rantasen mukaan paikkakunnan pieni koko voi olla myös vahvuus.

– Jos kasvulle ja itseilmaisulle annetaan tilaa, pienemmillä paikkakunnilla pystytään luomaan tiiviitä, yhteisöllisiä, rakastavia ja huolehtivia sateenkaariyhteisöjä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän