Unelmia huomisesta ja Crusell-viikosta

0

Uudenkaupungin oma, jo pitkät perinteet omaava Crusell-musiikkiviikko heinäkuun lopulla lähestyy taas. Monille se on kesäloman huippukohta, toisille jo merkki kesän kääntymisestä kohti syksyä. Itse odotan tulevaa festivaalia jännityksellä; onhan se ensimmäinen, jota olen järjestämässä Crusell-seuran uutena toiminnanjohtajana.

Tänä kesänä Crusell-viikko on otsikoitu ”Unelmia huomisesta”. Viikon teemallisissa konserteissa soi muun muassa maapallon monien, kiehtovien ekosysteemien inspiroima musiikki. Konserttinsa saavat niin meri kuin arktinen luonto ja Amazonin viidakot. Samalla pohditaan ihmiskunnan tulevaisuutta ja suuria maapallon elämään liittyviä haasteita, kuten ilmastonmuutosta. Niihin asiantuntemustaan festivaalille antavat WWF Suomen ja Ilmastopaneelin vierailijat.

Olen kuitenkin joutunut pohtimaan, millä tavalla tällainen perinteinen musiikkitapahtuma ja järkälemäinen ilmastoteema voivat mitenkään yhdistyä. Ovatko ne liian eriparisia, mahtuvatko millään samaan veneeseen? Onko elävällä musiikilla tarjottavaa tähän suureen ja hankalaan keskusteluun? Pitäisikö taiteilijoitten antaa panoksensa keskusteluun ja miten?

Ainakin elävä, aisteja hellivä musiikki luo tilan hengähdystauolle ja ajatuksille, uusillekin. Ehkä se myös ruokkii toivoa ja mahdollistaa hetkeksi vapaan unelmoinnin. Ihminen on onneksi kekseliäs otus, ja vaikeat tilanteet olleet aina paras kannustin uuden suunnan rohkeaan hakemiseen.

Uskalletaan siis tähän outoon vuoropuheluun; kuulijoina, muusikoina, asiantuntijoina, ja annetaan musiikin ruokkia mielikuvitustamme ja sieluamme.

Mutta olen minä unelmoinut myös Crusell-viikon tulevaisuuteen liittyen. Tapahtuma on yli neljänkymmenen toimintavuotensa jälkeen taitekohdassa ja tärkeitten tulevaisuuspohdintojen äärellä. Olen yrittänyt hakea pohdintoihin aineksia keskustelemalla niiden kanssa, jotka vuosien varrella ovat tapahtumaa olleet rakentamassa ja rakastamassa. Olen myös kohdannut niitä, joille Crusell-viikon konsertit tai olemassaolo eivät ole sydämen asioita. Olen ensi sijassa yrittänyt kuunnella.

Mieleeni on syntymässä unelma. Unelma Crusell-musiikkiviikosta, joka ponnistaisi omasta ja kaupunkinsa viehkosta omintakeisuudesta ja toimeliaasta yrittelijäisyydestä. Se saa olla vähän outo, kun ainekset ovat mainiot. Kaupungin hieno kulttuurihistoria, jonka osa legendaarinen Bernhard Henrik Crusellkin on, siitä ponnistava puupuhallinmusiikkiin keskittyminen sekä ihanat puutalomiljööt ovat kombinaatio, jota kellään muulla ei ole. 

Siksi se voi olla vetonaula. Samalla unelmoin siitä, että tapahtuma olisi kaupunkilaisille ja sen tuhansille kesäasukkaille omintakeisuudessaan ylpeyden aihe ja jotain, josta paukutella henkseleitään.

Elina Aho-Kuusama

Toiminnanjohtaja

Crusell-seura ry

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän