Kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien on voinut hakea maatalouden ja vesiviljelyn kustannustukea Valtiokonttorista. Tukea voi hakea heinäkuun loppuun asti.
Uudessakaupungissa tukea on hakenut jo yli 40 elinkeinoharjoittajaa ja yritystä, joista suurin osa on saanut hakemukseensa myöntävän päätöksen. Tuki tulee monelle tarpeeseen.
– Lannoitteiden hinnat nousi tuplaten, kertoo lannoitetukea saanut sipuli- ja viljatilan omistaja Timo Mäkinen.
Mäkinen käyttää tilallaan paljon erikoislannoitteita, sillä sipuli vaatii kasvaakseen tietynlaisia ravinteita.
– Erikoislannoitteen hinta oli pahimmillaan 1 300 euroa tonnilta. Nyt se on pudonnut 900 euron kohdille, Mäkinen kertoo viitaten lannoitteen hintaan ennen veroja.
– Se lähti nousuun viime vuoden keväällä maalis–huhtikuussa. Kun sota alkoi, nousu oli heti nähtävissä. Pari vuotta sitten hinta on ollut noin 500 euroa tonnilta, hän kertoo hintojen kehityksestä.

Mäkinen arvioi tuen kompensoivan tilansa kohdalla korkeintaan 15 prosenttia hinnankorotuksista. Tuen hakemisen helppous saa Mäkiseltä kiitosta.
– Hakuprosessi oli tehty selkeäksi. Päätös tuli todella nopeasti, noin kaksi päivää meni, Mäkinen mainitsee ja kertoo, että häneltä pyydettiin myös lisäselvitystä suurten lannoitemäärien vuoksi.
Tukien jakamista Mäkinen ei pidä varsinaisen kestävänä ratkaisuna, sillä se saattaa mahdollistaa lannoitteen hinnan pysymisen korkealla, tukien siten lannoitteen valmistajia.
– Jos kustannukset nousevat, niiden kuuluu siirtyä suoraan myytävään lopputuotteeseen, Mäkinen toteaa.
Lokalahdella pääasiassa sokerijuurikasta, mutta myös erilaisia viljakasveja kasvattava Mika Viljanen on saanut itsekin huomata hintojen nousun. Hän esittelee taulukkoa hinnoista edellisiltä vuosilta.
Vuonna 2016 hän maksoi salpietarista 206 euroa tonnilta ennen veroja. Viime vuonna hinta oli kohonnut siihen nähden liki kolminkertaiseksi, ollen 603 euroa tonnia kohden.
– Yleisellä tasolla olen sitä mieltä, ettei valtion aina tarvitse tukea. Tämä on kuitenkin siinä mielessä poikkeuksellinen tilanne, että tuki on paikallaan, Viljanen toteaa viitaten korkeiden kustannusten ja epäsuotuisan säätilan yhteisvaikutukseen.
Korkeiden hintojen lisäksi maanviljelijät taistelevat poikkeuksellisen kuivuuden kanssa. Kuivuus vaikuttaa myös lannoitteen käyttöön, sillä kalliin tuotteen käyttö täytyy suhteuttaa viljelyalan tuottopotentiaaliin.
Myös Viljaselta pyydettiin lisäselvitys hakemukseen liittyen, mutta myönteinen päätös tuli muutaman päivän sisään. Uusi lannoitekausi on alkamassa, ja maanviljelijät tekevät lannoitetilauksia seuraavalle vuodelle.
– Olen kuullut, että hinnat palaavat alaspäin, Viljanen toteaa.
Vaikka kustannustuki paikkaa hintojen nousua hieman, on sen vaikutus Viljasellekin kokonaisuuden kannalta rajallinen.
Fakta
Kustannustuki
Tuen hakeminen tapahtuu verkkolomakkeen kautta.
Päätökset pyritään Valtiokonttorin mukaan tekemään arkipäivisin vuorokauden sisällä.
Kyseessä on määräaikainen sähkön kustannustuki vesiviljelyä harjoittaville yrityksille, ja lannoitteen kustannustuki maanviljelijöille.
Tuen edellytyksenä on ammattimainen toiminta, ja se, että saatavan tuen määrä ylittää 500 euroa.
Sen on tarkoitus korvata yrityksille hintojen noususta tällä satokaudella koituvaa tuotantokustannusten nousua.
Suuri osa tukea Uudessakaupungissa hakeneista on hakenut lannoitetukea.