Vapauden perässä Uuteenkaupunkiin – ”Venäjästä on tultava valtio, joka ei ole vaaraksi naapureilleen”

0
Svetlana Utkina on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen Suomeen. Alexander Nesterov odottaa turvapaikkahaastattelua.

Venäjän kansalaisten turvapaikkahakemusten määrä on kasvanut Suomessa. Luku alkoi nousta viime vuonna, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon viime syksynä.

Maahanmuuttovirasto Migri on ohjannut venäläisiä turvapaikanhakijoita myös Uuteenkaupunkiin ja Medividan paikallisen vastaanottokeskuksen asiakkaiksi. Yksi heistä on Alexander Nesterov , joka saapui Suomeen loppusyksystä.

– Kaupunkiin on ohjattu kymmenkunta venäläistä, jotka lähtivät pakoon Venäjän mobilisaatiota eli liikekannallepanoa. Vastustamme yhdessä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Pietarin läheltä kotoisin oleva Nesterov kertoo.

Tietotjenkäsittelytieteitä venäläisessä yliopistossa opiskellut Nesterov ja osa hänen yhä Venäjällä asuvistaan tuttavista olivat poliittisesti aktiivisia kotimaassaan ja he osallistuivat muun muassa sotaa vastustaviin protesteihin.

– Vastustamme Ukrainaan suunnattuja ihmisoikeusloukkauksia, itsenäisen valtion koskemattomuuden rikkomista ja haluamme, että Venäjästä tulee demokraattinen valtio, Nesterov lisää.

Nesterov kuului vapaaehtoisjoukkoon, joiden tehtävänä oli varmistaa Venäjän vaalien laillisuus. He saivat vaalivirkailijoita kiinni toistuvista väärinkäytöksistä ja ilmoittivat virheistä julkisuudessa. Tämän jälkeen vapaaehtoisia alettiin vainota.

– Päätin poistua maasta. Rahani riittivät juuri ja juuri siihen, että pääsin Helsinkiin. Maahanmuuttovirasto antoi minulle matkalipun Uuteenkaupunkiin, Nesterov kertoo.

Nesterov ei ole vielä ollut turvapaikkahaastattelussa, mutta hänelle on kerrottu, että hakemuksen käsittelyyn menee arviolta yhdeksän kuukautta. Nesterovin tuntema Svetlana Utkina on jo saanut Suomesta turvapaikan. Hän työskenteli Pietarin kunnallishallintoalueen valtuutettuna.

Utkina tutki kotialueensa korruptiotapauksia vapaa-ajallaan ja menetti sen takia työnsä.

– Syyksi kerrottiin hallinnon vastaiset toimeni. Päätin lähteä maasta, koska minua uhattiin seitsemän vuoden tuomiolla, Utkina kertoo.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n poliisit kuulustelivat Utkinaa rajalla yli kolme tuntia, kunnes hänelle annettiin yhtäkkiä lupa matkan jatkamiseen. Utkina saapui miehensä kanssa Turkuun viime syksynä.

– Haluaisin palata vielä takaisin Venäjälle, mutta pelkään, että minut tapetaan siellä. Turusta minut ohjattiin Uuteenkaupunkiin ja mieheni sai työpaikkaan liitetyn oleskeluluvan, Utkina sanoo.

Hänen perheensä on asunut Uudessakaupungissa nyt runsaat puoli vuotta.

– Ihmiset ovat ystävällisiä ja olo tuntuu turvalliselta. Olemme iloisia, että saatamme rohkeasti puhua täällä vapaassa maailmassa sodasta ilman, että meitä tuomitaan. Loppukeväästä katukuvaan alkoi kuitenkin ilmestyä Z-kirjaimia, joista haluamme nyt puhua julkisesti, Utkina lisää.

Kyseisestä kirjaimesta on tullut Venäjällä Ukrainan hyökkäyssodan symboli. Sekä Utkina että Nesterov olivat kauhuissaan, kun he huomasivat kaupungissa julkisille paikoille maalatut kirjaimet.

– Näin ei voi jatkua. Kaupungin on tehtävä näistä rikosilmoitus. Sen lisäksi, että ukrainalaiset kokevat Z-kirjainten takia turvattomuutta, merkit ovat uhka Suomen yhteiskunnalle ja täällä asuville venäläisille, he korostavat.

Nesterov kertoi ahdistuneensa merkkien näkemisestä, koska hän ei vieraskielisenä hahmottanut, mitä maassa tapahtuu.

– Onko Suomessa ja Uudessakaupungissa paljonkin sotaa ja Putinin hallintoa kannattavia? Sain kuulla, että kyseessä on pieni määrä ihmisiä, mutta tiedän, että tässä kaupungissakin on sellaisia, hän kertoo.

Utkina korostaa, että viimeisen vuoden aikana propagandan määrä on Venäjällä kasvanut. Monelta venäläiseltä puuttuu kyky tai halu loogiseen ajatteluun ja he uskovat Venäjän valtion median virheellistä tietoa, Utkina huomauttaa.

– Tai eivät välttämättä usko, mutta eivät jaksa välittää. Venäjällä kansa on jakautunut kolmeen: propagandaan uskoviin, siihen välinpitämättömästi suhtautuviin ja heihin, jotka vastustavat sotaa ja pitävät siitä henkensä kaupalla meteliä, Nesterov lisää.

Nesterov ja Utkina korostavat, että Z-kirjainten viljely provosointi- tai vitsailutarkoituksessa voi luoda Suomessakin konflikteja ja vastakkainasetteluja. Utkina toteaa, että jo nyt Suomessa ja Euroopassa on puolueita, jotka levittävät tarkoituksellisesti Putinin viestiä.

– Emme halua, että muualla toistetaan Venäjän virheitä, vaan menneisyydestä ja nykyajasta on opittava. Venäjästä on tultava demokraattinen valtio, jossa aidoilla vaaleilla valitulla parlamentilla on oikeasti päätäntävaltaa. Seuraavista vaaleista on tultava vapaat ja Venäjästä on tultava valtio, joka ei ole vaaraksi naapureilleen, Utkina lisää.

Fakta
Venäläisten muutto Suomeen lisääntynyt

Suomeen muutti viime vuonna Venäjältä yli 6 000 henkeä.
Heistä runsaat 1 100 jätti Suomeen turvapaikkahakemuksen.
Syyskuun lopussa Suomi asetti venäläisille maahantulo- ja viisumirajoituksia.
Turvapaikkahakemusten määrä laski nopeasti.
Tänä vuonna viiden ensimmäisen kuukauden aikana Suomesta haki turvapaikkaa 179 venäläistä.
Heistä tilapäistä suojelua haki 71.
Turvapaikkahakemuksia ei käsitellä tulojärjestyksessä.
Toisten turvapaikkatutkinta etenee nopeammin kuin toisten.
Haastatteluun eli turvapaikkapuhutteluun pääsemisessä voi mennä viikkoja tai useita kuukausia.
Turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja olemaan Suomessa niin kauan kuin heidän hakemustaan käsitellään.
Lähteet: Tilastokeskus, Maahanmuuttovirasto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän