Vieraslajien uhka Suomen luonnolle?

0

Vieraslajien hävittäminen vaatii sinnikkyyttä kertoi Uudenkaupungin Sanomat 8.7. Sinnikkyyttä on niiden levittäminenkin vaatinut eli yli 60 vuotta. Nyt niiden sanotaan uhkaavan Suomen alkuperäistä luontoa, koska ne levitessään syrjäyttävät alkuperäiset kotimaiset kasvilajit. Tikun nokkaan on nostettu erityisesti kaksi hävitettävää lajia eli kurtturuusu ja lupiini.

Lupiini kasvaa 99-prosenttisesti tienpenkoissa. Edustavatko tienpenkat todellakin Suomen alkuperäistä luontoa? Minun ymmärtääkseni alkuperäinen luonto on hävitetty täysin tienrakentamisen yhteydessä. Pariviikkoisen kukintansa ajan lupiinit tarjoavat teiden varsilla silmäniloa liikkujille. Nyt tämä luonnonkauneus halutaan viedä ihmisiltä ja tehdä tienvarret mahdollisimman yksitoikkoisiksi.

Kurtturuusuja on istutettu teiden varsille ja muihin julkisiin paikkoihin ja kotipihoihin ainakin 60 vuotta ihmisten silmän ja nenän iloksi. Nyt niistä on tullut uhka Suomen luonnolle, koska linnut saattavat kuljettaa niiden siemeniä saariston autioille hiekkarannoille, missä ruusut tuhoavat kasvullaan autiorannan, jota kukaan ei ole pitämässä luonnontilassa.

Kaikki ruusut ovat Suomessa vieraslajeja. Eikö ole siis johdonmukaista vaatia kaikkien ruusujen hävitystä pihoista ja puutarhoista. Puhumattakaan rhododendroneista eli rodoista. Siinäpä todellinen vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Meillä on edesvastuuttomasti ja ajattelemattomasti perustettu pitkin Suomea suuria rodopuistoja ja istutettu vielä pihamaillekin. Ne on siis hävitettävä mitä pikimmin. Uusikaupunki voisi näyttää pontevaa esimerkkiä ja hävittää ison ja tuhoisan rodokasvuston Ruokolanjärven ja Käätyjäven väliselta alueelta.

Sen sijaan kaupunki on ajattelemattomasti levittänyt vieraslajeja eli paarlastikasveja pitkin kaupunginlahden rantaa. Kyllä hirvittää.

Ajatus luonnon staattisesta muuttumattomuudesta kertoo esittäjänsä vieraantumisesta luonnon prosesseista. Luonto on aina muutoksen tilassa.

Seppo Lohtaja

Uusikaupunki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän