Viljely

0

En ole ikinä viljellyt mitään elämässäni. Oikeasti minulla ei ole mitään tietoa viljelystä ja enkä ikinä ole ollut kiinnostunutkaan. Kun olin Nepalissa, meillä viljeltiin koko vuosi, joku kausi oli vehnää, seuraavana kautena oli ohraa, vihanneksia.

Viljelyä varten oli vain maanviljelijöitä ja he pitävät sitä ammattinaan. Harvoin muut ihmiset olivat kiinnostuneita harjoittamaan viljelyä kuin vain ammattilaiset.

Suomessa tämä on erilaista. Heti kun talvi menee ja kevät on tulossa, melkein kaikki alkavat laittaa ainakin jotain puutarhaan kasvamaan, voi olla kukkia, tai marjoja tai vihanneksia tai muuta sellaisia.

Kun minä menen jonkun kotiin, kaikki kertovat minulle, että he ovat laittaneet tämän, ja tämän ja tuon ja tuon. Vaikka he olisivat nepalilaisia, niin heilläkin on sama juttu.

Vaikka ammatti voi olla toinen, melkein kaikki täällä ovat kiinnostuneita harjoittamaan viljelyä. Kesäaika on viljelyaikaa. Olen itsekin tänä vuonna yrittänyt laittaa kasvamaan vähän vihanneksia ja kukkia. Minulla ei ole mitään tietoa enkä ole aiemmin viljellyt mitään, mutta nyt mieheni kanssa olemme laittaneet muutaman kasvin puutarhaamme.

En tiedä teimmekö oikein, mutta tuntui ihanalta olla maan kanssa tekemisissä. Youtuben kautta olemme opetelleet ja tehneet ja toivomme parasta. Joka päivä aamulla katson, että onko jotain tullut maasta.

Kevät meni ja nyt on kesä, ja hyvä uutinen on, että saamme maassa nähdä vähän salaattia, korianteria, valkosipulia ja kukkia. Hassua, määrä on niin pieni, ettei se riitä yhdellekään, mutta tuntui hyvältä, että maasta ainakin jotain kasvoi.

Se on ensimmäinen yrityksemme ja toivon, että ensi vuonna pärjäämme paremmin. On totta, että emme pysähdy tähän, joten yritämme ensi vuonna uudestaan ja jonain vuonna onnistumme.

Myösmietin, että jos seuraavalla kerralla kysyn joltain kaverilta, että voimme tehdä yhdessä, jotta opin ja viljely onnistuisi hyvin.

Suomessa viljelyaika on lyhyt, mutta se on hienoa, että lyhyessä ajassa viljelemme vuoden sadon. Kyllä, tuodaan hedelmiä, vihanneksia muualta, mutta tämä lyhyt viljelyaika on arvokas.

Lapsuudessa lapsi oppii viljelyä vanhempien kanssa ja se jatkuu sukupolvelta toiselle. Tämä hetki onkin arvokas.

Joskus tuntuu kesäaikana, että ei pitäisi ostaa hedelmiä tai vihanneksia kaupasta, kun marjoja ja sieniä löytyy ihan metsästä ilmaiseksi.

Ja jos laitamme muita vihanneksia ja hedelmiä puutarhaamme, sitten emme tarvitse mitään kaupasta kesän aikana. Me säästämme rahaakin.

Kesäaika on paras ainakin minulle.
Hyvää kesää ja viljelyä kaikille!

Pooja Shah
kirjoittaja on muuttanut Uuteenkaupunkiin Nepalista ja opiskellut suomen kieltä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän