Ammattinäyttelijäksi Uudestakaupungista

0
Henna Tanskanen (vas.) ja Jenni Kitti (oik.) Onnen saarella -näytelmässä.

Viime kesänä, Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla sai ensi-iltansa Onnen saarella -näytelmä, jossa näyttelevät Jenni Kitti ja Henna Tanskanen . Näytelmän on ohjannut Uudestakaupungista lähtöisin oleva Elina Kilkku .

– Meillä oli ensi-illassa järjettömän hyvä tuuri. Vaikka sää esityspaikkana toimineella merenrantakalliolla olikin melko haastellinen ja myrskyisä, niin kun puhuimme linnuista, joutsenia tuli paikalle. Hyljekin kävi katsomassa, tunnelma oli maaginen, Kitti kertoo meren äärellä toteutetusta näytöksestä.

Kitti ei muista mitään tiettyä hetkeä, mistä palo näyttelemiseen aikanaan syntyi, mutta ammattihaave oli selvillä jo yläasteella. 

– Muistan sen, kun olen mennyt seitsemännelle luokalle. Silloin piti vastata paperilla opinto-ohjaajan kysymyksiin. Kirjoitin siihen, että minusta tulee näyttelijä, Kitti kertoo. Silloin Kitti aloitti teatteriharrastuksen.

– Äidinkielenopettaja Riitta Kilkku piti yläasteella näytelmäkerhoa. Se oli tosi tärkeä minulle, kertoo uusikaupunkilaislähtöinen Jenni Kitti. 

Näytelmäkerho ja myöhemmin teatteripiirit tarjosivat Kitille yhteisön, jossa sai vapaasti olla oma itsensä.

– Ehkä Uusikaupunki ei ollut 90-luvun alussa helpoin paikka asua itselle. Teatteri antoi mahdollisuuden kuulua johonkin porukkaan.

Lukiossa Kitti menikin Uudenkaupungin Teatterin taiteen perusopetuksen kurssille. 

– Se oli valtavan ihanaa, siellä tunsi kuuluvansa jonnekin, Kitti toteaa. 

Uudestakaupungista tie vei näyttelijäopintojen pariin. Kitti opiskeli alaa Tampereen yliopiston näyttelijäntyönlaitoksella vuosina 2000–2004, ja on valmistumisensa jälkeen toiminut sekä kiinnitettynä näyttelijänä että sittemmin freelancerina. 

Onnen saarella on näytelmä, johon Kitti suhtautuu intohimoisesti.

– Yksi hienoimmista jutuista, mitä olen tehnyt. Se on niin haastava ja kaunis tekijälleen, hän kertoo. Haastavuutta näytelmään tuo siinä käytetty kieli.

– Teksti on aivan tolkuttoman vaikea oppia ulkoa. Se on niin hienoa ja vanhaa suomen kieltä, hän toteaa.

Kitti on kesän aikana kiertänyt ympäri Suomea näytelmän mukana. Tämän kesän kiertueelle on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston apuraha. 

– Tuntuu, että se on jonkinlainen teko suomen kielen eteen, sellaista suomea ei enää kirjoiteta saati käytetä, hän toteaa.

Myös yleisö on ottanut näytelmän hyvin vastaan.

– Volter Kilpi saattaa ehkä pelästyttää, kun ihmiset ajattelevat sellaisia tiiliskiviä kuin Alastalon salissa . Yritämme aina pehmentää sitä ajatusta. Näytelmä on humoristinen ja helposti lähestyttävä. Ihmiset ovat todella yllättyneitä siitä, että on tosi hauskaa ja yhtäkkiä tosi koskettavaa, Kitti kuvailee.

Onnen saarella -näytelmä esitetään Uudessakaupungissa taidetalo Pilvilinnassa 4.8. kello 18. Esitys on pääsymaksullinen, joskin lippu sisältää pääsyn myös Pilvilinnan näyttelyyn ja taidepolulle.

Pilvilinna on Kitille erityisen mieluisa esiintymispaikka sillä paikan pitäjät, Raija ja Pentti Nokkala olivat aikanaan opettajina ensimmäisillä kursseilla Uudenkaupungin teatterissa.

– On ihanaa että Raija ja Pena ottivat meidät esiintymään. Toivotaan siihenkin esitykseen joutsenia ja mielellään aurinkoa, Kitti toteaa tyytyväisenä. 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän