Aselupien ja metsästäjätutkintojen määrä nousussa Uudessakaupungissa

0
Pienoiskivääri on asetyypeistä yleisimpiä sen monikäyttöisyyden ansiosta.

Uudenkaupungin lupakansliassa otetaan vastaan aselupahakemuksia noin 300 kappaletta vuodessa, joskin vuosien välillä on vaihtelua. Luvallisia ampuma-aseita kunnan kirjoilla olevilla henkilöillä oli poliisin tilaston mukaan vuonna 2022 jonkin verran yli 16 000, siinä missä vuonna 2015 aselupia oli yhteensä 4255 kappaletta. 

– Metsästys- ja ampumaurheiluharrastus on lisääntynyt erityisesti koronan aikana. Myös naisia on tullut runsaasti metsästysharrastukseen mukaan. Tämän vuoksi aseiden määrä kaupungissa on noussut. Vakka-Suomi on perinteistä metsästysseutua, kertoo Rauman lupapalveluyksikön päällikkö, rikoskomisario Leo Tusa . Uudenkaupungin aseluvat käsitellään Rauman lupapalveluyksikössä.

Metsästyksen suosion kasvu näkyy Uudessakaupungissa.

– Sellainen ilmiö tässä on, että jos katsotaan metsästäjätutkinnon suorittaneita, kyllä metsästäjien määrä on lisääntynyt. Viime vuonna noin 170 ihmistä oli metsästäjäkurssilla täällä, kertoo Kalannin seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Osmo Luotonen .

Kiinnostus metsästystä kohtaan näkyy kaikissa väestöryhmissä. Luotosen mukaan kursseille osallistuu nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia. Etenkin naisten keskuudessa perinteisesti miesvaltainen metsästysharrastus on kasvattanut suosiotaan.

– Naisia on kursseilla noin 40 prosenttia. Joillain kursseilla yli puolet on naisia, Luotonen toteaa. 

– Metsästyksen hyväksyttävyys säilyy, ja lisääntyy koko ajan, hän sanoo. 

Ampumaurheiluharrastuksen on puolestaan joiltain osin havaittu laantuneen koronaviruspandemian aikaisen kasvun jälkeen. Suomen Ampumaurheiluliiton Lounais-Suomen aluejaoston puheenjohtaja Jarmo Engblom  kertoo osaltaan huomanneensa harrastajamäärien vähentyneen alueella.

– Tuntuu, että ne, jotka siihen aikaan harrastivat, heidän harrastuksen jatkuminen on toistaiseksi ollut hieman laimeaa, Engblom toteaa. 

Aselupien saamisen suhteen Engblom ei ole havainnut merkittävää vaikeutta, joskin hän kertoo etenkin pistoolien olevan vaikeammin saatavilla. Laki ja yleiset käytännöt asettavat tietyt ehdot aseluvan myöntämiseen. Ampumaurheiluharrastusperusteella lupaa haettaessa on osoitettava, että on harrastanut tiettyä lajia säännöllisesti, aseen tyypistä riippuen ainakin vuoden tai kaksi.

– Jos kaikki asiat ja paperit on kunnossa ja kaikki on ok, eihän siinä lupaviranomaisella ole muuta tehtävissä kuin myöntää lupa, hän kertoo, ja toteaa, että kaikki lupaa hakevat eivät välttämättä aina ole selvittäneet aselupaan liittyviä tietoja riittävästi.

Toisaalta tiettyjen ampumaurheilulajien suosio taasen on kasvanut ja säilyttänyt suosiotaan, näin on etenkin reserviläistoiminnan osalta. 

– Erityisesti SRA:n, Practicalin ja IDPA:n harrastajamäärät ovat nousseet viimeisten vuosien aikana myös Uudessakaupungissa, kertoo Tusa.

Uudenkaupungin luvallisista aseista suurin osa soveltuu nimenomaan metsästys- ja ampumaurheilutarkoitukseen. Suosituimmat asetyypit ovat haulikko, kivääri ja pienoiskivääri, joiden lukumäärä on yhteensä hieman alle 13 000.

Neljänneksi suosituin on pienoispistooli, joita pienoisrevolverin kanssa kuntalaisten hallusta löytyy reilut 1400 kappaletta. Pienoispistoolia käytetään ampumaharrastuksen välineenä ja metsästyksessä lopetusaseena. Myös suuremman kaliiperin pistooleita ja revolvereita löytyy yli 900 kappaletta, niitä puolestaan luvitetaan joko ampumaurheiluharrastuksen tai asekeräilyn perusteella. Konepistooleita, konekivääreitä ja rynnäkkökivääreitä löytyy yhteensä vain joitain kymmeniä. 

Aselupahakemusten ennustetaan nousevan tänä vuonna Uudessakaupungissa ja Lounais-Suomen alueella yleisesti ottaen. Poliisin lupapalveluissa on tällä hetkellä ruuhkaa, joten lupaa saattaa joutua odottamaan tavallista pidempään.

– 2023 hakemusten määrän on arvioitu nousevan noin 20 prosentilla, Tusa kertoo Lounais-Suomen osalta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän