
Aurinkovoimala on kaupunginhallituksen uuden 2. varapuheenjohtajan Veli-Matti Virtasen (kesk.) mielestä erinomainen esimerkki kaupungin kannalta hyvistä ratkaisuista.
– Hankkeesta ei tehty yhtään muistutusta. Uudessakaupungissa suhtauduttiin myönteisesti hankkeeseen. Aurinkovoimala on kaupungille erittäin hyvä hanke. Se tuo meille 700 000 – 800 000 euroa vuosittain kiinteistöverotuottoa. Lisäksi se on kaupungin imagon kannalta hyvä asia.
Helenin aurinkovoimala eli aurinkopaneelit rakennetaan pääosin yksityismaille, jotka Helen on vuokrannut maanomistajilta. Hän toivoo, että vastaavia hankkeita saadaan Uuteenkaupunkiin lisää.
– Uusiutuvaan energiaan pitää panostaa. Tuulivoima-asia pitää nostaa uudestaan keskusteluun ja aurinkovoimaloitakin voisi rakentaa lisää. Teollisuuslaitosten katot ovat järkevimmin hyödynnettäviä alueita aurinkovoimaloille.
Virtanen on innostunut uusiutuvasta energiasta. Se on kuin jatkumoa hänen luontoharrastukselleen. Poliisin työstä muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt mies nähdään usein pyöräilemässä Kalannin maastossa ja ympäri kaupunkia.
Pyöräretkillään hän kuvaa luontoa ja kaupunkia.
– Ihmiset lähtevät helposti kauas katsomaan nähtävyyksiä, vaikka lähelläkin olisi vaikka mitä nähtävää. Matkoilla Euroopassa käydään katsomassa kirkkoja, mutta kuinka monessa kirkossa ihmiset ovat käyneet kotikaupungissaan?
Hän toivoo, että jokainen uusikaupunkilainen markkinoisi omaa kaupunkiaan. Mitä enemmän asukkaat itse esittelevät ja kehuvat omaa kaupunkiaan, sitä houkuttelevampi Uusikaupunki on.
Keskustan valtuustoryhmä tempaisi kesäkuussa ja lähti yhdeksi päiväksi Turun torille markkinoimaan Uuttakaupunkia. Virtanen kertoo, että vastaanotto oli hyvä.
Veli-Matti Virtanen on syntyperäinen kalantilainen ja paluumuuttaja. Hän on asunut ja työskennellyt poliisina Helsingissä ja Turussa. Virtanen muutti takaisin Uuteenkaupunkiin 1993. Hän palasi Kalantiin, kun vanhemmat halusivat luopua maatilan hoitamisesta.
– Pian itsellä on sama edessä.
Hän lähti kuntavaaleihin sitoutumattomana 2008. Keskusta-puolueeseen hän liittyi vasta, kun hän jäi eläkkeelle valtion virasta.
– En silti ole mikään poliitikko, vaan olen asioitten hoitaja, hän virnistää.
Virtanen nousi kaupunginhallituksen puheenjohtajistoon, kun Hanna Vuola (kesk.) luopui paikasta siirtyessään kaupungille töihin.
– Tehtävää tarjottiin yllättäen, mutta otin sen sitten vastaan. Olen oppinut luottamustehtävissä paljon uutta, hän kehuu.
Viimeksi hän on toiminut ympäristö- ja lupalautakunnan puheenjohtajana.
Kaupunginhallituksella on edessään syksyllä taloussavotta. Virtanen uskoo, että ratkaisut kyllä löytyvät.
– Pidän verojen nostoa viimeisenä keinona.
– Kun valtuusto yksimielisesti päätti Wintterin rakentamisesta, samalla valtuutetut sitoutuivat etsimään kohteita, joissa kustannuksia voidaan nipistää. Nyt kaikkien pitää vain olla avoimia muutoksille, hän vetoaa.
Kaupunginhallituksen syyskausi alkaa
Kaupunginhallitus kokoontuu kesätauon jälkeen jälleen 14.8.
Valtuusto valitsi keväällä uuden kaupunginhallituksen toimikaudeksi 1.6.2023 – 31.5.2025.
Puheenjohtajana jatkaa Raimo Löfstedt (kok.) ja 1. varapuheenjohtajana Kari Koski (sd.). 2. varapuheenjohtajaksi valittiin Veli-Matti Virtanen (kesk.). Lisäksi kaupunginhallitukseen valittiin Li Grönlund (vas.), Johanna Hurme (ps.), Laura Kontu (kok.), Merja Koski (sd.), Seppo Nikula (kok.), Birgitta Runola (kesk.), Janne Sjölund (sd.) ja Jari Valkonen (ps.).
Kaupunginhallituksesta jäivät pois: Hanna Vuola (kesk.), Heli-Päivikki Laurén (sd.), Rauno Aaltonen (kesk.), Sami Virtanen (ps.) ja Ritva Salminen (ps.).