Elokuu  on kesäkuukausi

0

Kun eteläisessä Euroopassa on kärvistelty helteiden ja maastopalojen vuoksi, on pohjoisessa eletty tavanomaista viileämmissä keleissä.

Heinäkuussa mitattiin Suomessakin ennätyksiä, sillä Keski-Suomessa Multialla satoi kuukauden aikana peräti 210,1 milliä. Tuosta lähes puolet eli 103,3 millimetriä tuli yhden vuorokauden aikana.

Uudessakaupungissa satoi heinäkuussa Ilmatieteenlaitoksen virallisen mittauspisteen mukaan ”vain” 104,3 milliä, joista suurin osa aivan kuun alussa. Lopulta sateettomia päiviä oli enemmän kuin sadepäiviä, mutta ilma on jo tuntunut jo pitkään syksyiseltä.

Uudestakaupungista ei löydy virallisia lämpötilamittauksia, mutta esimerkiksi Turun Artukaisissa oli heinäkuun puolella helteiden ystävien harmiksi vain kolme hellepäivää ja edellisestäkin on kulunut kolmisen viikkoa.

Kun heinäkuu vaihtui elokuuksi, muistutti moni sosiaalisessa mediassa, että elokuu on vielä kesäkuukausi, vaikka lomat olisivatkin jo takana ja syksyinen arki saapunut.

Ensi viikolle luvataan kuitenkin jälleen helteitä ja monia kesätapahtumia on vielä edessä. Toimintatorstait ja teematorit jatkuvat koko elokuun ajan. Seuraavana on vuorossa Monikulttuurinen tori ja reilun viikon päästä puupaatit ja harrasteajoneuvot valtaavat kaupungin.

Virallisesti kesän katsotaan päättyvän venetsialaisiin elokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta sen jälkeenkin nautitaan vielä illallista taivaan alla kuun viimeisenä päivänä.

Suomessa on usein harmiteltu sitä, että kesä loppuu kesken. Kun Keski-Euroopassa elokuu on yleisin lomakuukausi, alkavat suomalaiset kohteet pistää oviaan kiinni.

Yhtenä syynä on se, että kesätyöntekijät palaavat koulun penkille, eikä suomalaisia vierailijoita enää riitä kesä-heinäkuun malliin.

Kun pitkin kesää on kierrelty pitkin Suomea ja kenties maailmaakin, on nyt vielä hyvä tilaisuus ottaa kaikki irti kotikaupungin kesäkohteista. Ravintolat, kahvilat ja museot ovat yhä auki.

Risto-Matti Kärki

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän