EU komission esitys uhkaa lopettaa silakan kalastuksen

0
Itämeren silakka on pienentynyt ja nyt EU suunnittelee sen kalastuksen kieltämistä ainakin ensi kalastuskaudeksi.

EU:n komissio antoi tämän viikon maanantaina esityksensä vuoden 2024 Itämeren kalastusmahdollisuuksiksi. Komissio esittää tässä vaiheessa kiintiöiden asettamista ainoastaan kolmelle kalakannalle, Perämerellä kalastettavalle lohelle, Suomenlahden lohelle sekä Riianlahden silakalle.

Esitys merkitsee Suomen kannalta, että silakan kalastus olisi pääosin kiellettyä ja että myös lohen kaupallinen kalastus Ahvenanmaalla, Saaristomerellä ja Selkämerellä olisi kielletty.

Toteutuessaan komission esitys merkitsee, että suurin osa Suomen kaupallisesta kalastuksesta loppuisi. Silakan kalastuksen osuus Suomen merialueen saaliista on 90 prosenttia. Tämä vaikuttaisi suoraan myös silakkaa käsittelevien jalostusyrityksien toimintaan, kun raaka-aineen saanti loppuisi, sekä kuluttajien ja asiakkaiden mahdollisuuksiin saada Itämereltä pyydettyä silakkaa.

Silakan merkittävimpiin jatkojalostajiin kuuluvan, Uudessakaupungissa toimivan Kalaset Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esa Lahtinen on pöyristynyt EU:n komission esityksestä.

– Toteutuessaan se lopettaisi silakan kalastuksen ja jalostuksen Suomessa. Samalla katkeaisi ikiaikainen kalastusperinne, toteaa Esa Lahtinen.

Päätöksellä olisi vakavia seurauksia Uudellekaupungille, sillä kaupungissa toimii nyt maamme vilkkain kalasatama. Silakan jalostus tuo myös töitä kymmenille henkilöille.

– Yksin meillä Kalasetissä silakan käsittely työllistää 15 henkilöä, kiireisenä aikana töitä tehdään kahdessa vuorossa, kertoi Lahtinen.

Kalaset on saanut omalla innovaatiollaan vahvan aseman silkkamarkkinoilla.

– Me teemme silkkafileestä nahattoman ja näin lopputuote on kauniin vaalea ja miedon makuista. Tällä meidän silakkatuotteella on vahva kysyntä niin teollisuudessa kuin ammattilaiskeittiöissä, muistutti Lahtinen.

Silakan kalastuksella on Uudenkaupungin alueella pitkät perinteet ja se on ollut tärkeä tekijä kaupungin kehitykselle.

– Tuntuu täysin käsittämättömältä että yksi Berliinin tollojen päätös voisi tuhota koko alan. Nyt onkin kaikkien aika toimia kotimaisen lähiruuan ja meille tärkeän elinkeinon puolesta, painotti Lahtinen.

Aikaa ei tosiaan ole hukattavaksi. Suomen kannan komission esitykseen muotoilee valtioneuvosto ja eduskunnan valiokunnat. Lopullisen päätöksen tekee jo 23.–24. lokakuuta kokoontuva EU:n kalastusneuvosto.

Komission esitystä perustellaan silakan kutukantojen pienenemisellä raja-arvojen alapuolelle sekä silakoiden pienellä yksilökoolla. Komissio otti esityksessään huomattavasti tiukemman linjan kuin kansainvälisen merentutkimusneuvoston tutkijat, jotka esittivät silakan kalastukseen ensi vuodelle vain 20-40 % kiintiöleikkauksia.

Kalatalouden Keskusliitto pitää Euroopan komission esityksiä kalastuksen rajoittamisesta rajusti ylimitoitettuina meillä pyydettävien kalakantojen tilaan verrattuna.

– Esitykset tarkoittaisivat toteutuessaan sekä rannikko- että avomerikalastuksen sekä näihin liittyvän kalakaupan ja jalostuksen alasajoa pitkin rannikkoa ja erityisesti Suomen tärkeimmillä kalastusalueilla Ahvenanmaan ja Merenkurkun välillä. Merikalastuksen alasajo rajoittaisi puolestaan merkittävästi hallitusohjelmaamme kirjatun kotimaisen kalan edistämisohjelman toteuttamista, muistutti Kalatalouden Keskusliitto lausunnossaan.

Suomen silakkasaalis vuonna 2022 oli 68 miljoonaa kiloa ja arvo kalastajahinnoin laskettuna 15,5 miljoonaa euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän