– Siitä tehtävästä siirryin 2019 talousjohtajaksi Raisioon.
Häklillä on myös toinen yhteys Uuteenkaupunkiin: perheellä on mökki Lokalahdella.
Sanna Häkli valittiin Taivassaloon kunnanjohtajaksi, kun yli 20 vuotta kuntaa luotsannut Vesa Rantala siirtyi Kauhavalle kaupunginjohtajaksi.
– Minut on otettu täällä hyvin vastaan. Jo kesällä, kun valinnastani päätettiin, aloin saada tervetuloviestejä. Muutama kuntalainen on käynyt paikan päälläkin tervehtimässä, hän hymyilee.
Häkli on kauppatieteiden tohtori ja arvioi siksi kriittisesti kuntaa jo ennen kuin haki kunnanjohtajan tehtävään. Hän on vakuuttunut, että Taivassalo on voittajakuntien joukossa.
– Kuntakentällä on haastavat vuodet edessä. Kun sote-uudistus tehtiin, kuntien kunnallisveroprosentteja alennettiin 12,64 prosenttiyksiköllä. Verotulot pienenivät ja pienemmillä tuloilla kuntien pitää kattaa muun muassa lainat ja korot.
Häkli kehuu, että Taivassalon talous on vahvalla pohjalla. Vaikka viime vuoden tilinpäätös oli alijäämäinen, taseessa on hyvin puskuria. Taivassalo on tehnyt vuosikausia ylijäämäisiä tuloksia.
– Taivassalo kestää hyvin tyrskyt. Kaikkeen kunnat eivät voi itse vaikuttaa, mutta uskon, että Taivassaloa pystyy luotsaamaan niin, että haasteisiin voi reagoida.
Hän perustelee tätä myös sillä, että Taivassalossa kunnan isot investoinnit on ajoitettu hyvin. Kunnassa on muun muassa hyvä koulu, kirjasto ja liikuntahalli.
– Totta kai investointeja silti täytyy tehdä, jotta kunta kehittyy, mutta millekään isoille rakennusinvestoinneille ei ole tarvetta. Monissa muissa kunnissa on isoja investointipaineita.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varha) laaditaan parhaillaan palvelustrategiaa. Tuleva strategia ohjaa palveluverkon rakentamista, eli tänä syksynä luodaan raamit sille, minkälaiset palvelut kuntiin jää. Varhassa on puhuttu digipalveluiden lisäämisestä sekä liikkuvista palveluista eli hammaslääkärin pysyvän vastaanoton voisi korvata liikkuvalla yksiköllä.
– On edunvalvonnallinen asia, etteivät peruspalvelut karkaa kauas. Lähipalveluiden täytyy olla aidosti lähellä, sitä pidän tärkeänä, Häkli sanoo.
Hän korostaa hyvää ja aitoa yhteistyötä joka suuntaan.
– Vakka-Suomen kuntien kanssa tehdään enenevässä määrin yhteistyötä, pidän sitä seutukunnan kehittymisen kannalta ensiarvoisen tärkeänä. Täytyy myös huomioida, että Turku on yksi Suomen suurimmista kaupungeista ja Taivassalon on tehtävä yhteistyötä myös siihen suuntaan, ja koko Varsinais-Suomen alueella.
Yhteistyö ei ole Häklin mielestä ristiriidassa kuntien välisen kilpailun kanssa.
– Pieni kilpailu vie vain kuntia eteenpäin. Joka kunnassa on kuitenkin omat valttikortit.
Häkli kokee kunnanjohtajan tehtäväksi keskustella asukkaitten ja työntekijöitten kanssa sekä koota ideoita, miten esimerkiksi Taivassalon asukasluku saadaan kasvuun.
– Jotain ideoita jo on, mutta en vielä niitä paljasta, hän naurahtaa.
– Ideat ovat siemeniä, joista voi kasvaa isoja asioita.
Fakta
Taivassalon kunnanjohtaja
Sanna Häkli on lähtöisin Oulun lähistöltä, Kempeleestä.
Häkli on työskennellyt Turun kauppakorkeakoulussa opetustehtävissä ja väitöskirjatutkijana.
Vuosina 2018–2019 hän oli laskentapäällikkönä Uudessakaupungissa.
2019–2023 hän on toiminut Raision kaupungin talousjohtajana.
Häklin perheeseen kuuluu puoliso, kaksi peruskouluikäistä poikaa ja koira.
Perheessä harrastetaan jääkiekkoa, yleisurheilua, hiihtoa ja laskettelua.
Sanna Häkli on itse kilpaillut nuorena pikajuoksijana ja aitajuoksijana piirimestaruustasolla.
Uudenkaupungin Sanomat pyysi Sanna Häkliä nimeämään kolme kohdetta, jotka haluaisi esitellä kaikille Taivassalossa vieraileville.
1. Luonto ja meri. ”Täällä ollaan Saaristomeren äärellä.”
2. Koulualue ja kirjasto. ”Ne ovat oikeasti ylpeydenaiheita.”
3. Taivassalon keskiaikainen kirkko. ”Se on todella hieno.”