Harri Raitiolla on ollut jopa parisataa punkkia kesässä – Ugissa toivotaan ilmaista rokotetta

0
Uusikaupunkilaisella Harri Raitiolla on ollut parhaimmillaan 200 punkkia kesän aikana.

Uusikaupunki on saanut Turun yliopiston Punkkilivessä korkeimman luokituksen punkkien esiintyvyydessä. Punkkilive on Turun yliopiston ja Pfizerin yhteistyössä kehittämä karttasovellus, johon kuka tahansa voi ilmoittaa punkkihavaintonsa. Kuten moni muukin paikkakuntalainen, monia punkkeja Uudessakaupungissa on tavannut Harri Raitio . Raitio asuu Uudenkaupungin keskustassa ja omistaa mökin Putsaaressa.

– Vuonna 2021 minulla oli kesän aikana noin 200 punkkia. Tänä vuonna punkkeja on ollut vasta 72, mutta kesää on vielä jäljellä. Kaikki punkit olen saanut saaristosta, yksikään ei ole keskustasta.

Itseään punkki-imuriksi kutsuvalla Raitiolla punkkeja on löytynyt silmäluomesta varpaaseen. Raitio pyrkii ilmoittamaan havaintonsa Punkkiliveen.

– Ihmiset sanovat, että havaintojen ilmoittamisesta on liikaa vaivaa. Siinä ei kuitenkaan mene minuuttia kauempaa. On tärkeää ilmoittaa havainnot, jotta esiintyvyyttä voidaan kartoittaa.

Uudenkaupungin lääkärikeskus Mehiläisen vastaavan lääkärin, Jussi Laaksosen mukaan punkkikausi kestää kevättalvesta pitkälle syksyyn.

– Kesä on meidän sesonkiaikaa punkkiasiakkaiden suhteen. Kesäkuukausina ihmiset ovat liikkeellä, joten punkkipotilaita näkyy paljon enemmän.

Laaksosen mukaan punkkiasiakkaiden määrä on samalla tasolla aikaisempien vuosien kanssa.

Punkit levittävät Suomessa borrelioosia sekä puutiaisaivotulehdusta. Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta kerrotaan, että borrelioosi hoidetaan antibiootilla, mutta puutiaisaivotulehdus eli TBE on virustauti, johon ei ole olemassa lääkehoitoa.

– Puutiaisaivotulehdukseen on kuitenkin olemassa rokote, joka suojaa taudilta, Varsinais-Suomen hyvinvointialueella työskentelevät avoterveydenhuollon ylilääkäri Minna Helenius ja terveydenhoitaja Salme Oksanen kertovat.

Heleniuksen ja Oksasen mukaan rokotteen perussarja sisältää kolme rokotetta ja ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua. Laaksosen mukaan rokotteita ylläpidetään hyvin.

– Yleensä ne ihmiset, jotka ottavat koko rokotesarjan, jatkavat myös tehostamista. Eli pitkäaikaiseen rokottautumiseen sitoutuminen on varsin hyvä.

Laaksonen muistuttaa, että TBE-rokote suojaa vain puutiaisaivotulehdukselta, eikä punkkien tarttumiselta tai borrelioosilta.

Myös Raitiolle TBE-rokote on tuttu.

– Otin rokotteen 30 vuotta sitten. Sen jälkeen olen käynyt tehostamassa sitä säännöllisesti. Myös muu perheeni on tehnyt samoin.

Heleniuksen ja Oksasen mukaan Suomessa riski sairastua punkkien levittämään puutiaisaivotulehdukseen vaihtelee maantieteellisesti. Riskialueet rajoittuvat Suomessa pääasiassa rannikkoalueille ja muiden suurten vesistöjen läheisyyteen. Uusikaupunki kuuluu TBE-riskialueeseen ja rokotussuositus koskee Uuttakaupunkia. TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta rokote ei ole ilmainen Uudessakaupungissa.

– Kuntalaisten pitäisi ehdottomasti saada rokote ilmaiseksi, koska kyseessä on alue, jossa punkkien esiintyvyys on niin suurta.

Varsinais-Suomessa rokote on ilmainen esimerkiksi Kustavissa. Uudessakaupungissa näin ei kuitenkaan ole. TBE-rokotteiden hinnat ovat Suomessa noin 50-70 euroa.

– Mökkiläiset käyvät aiheesta paljon keskustelua, ja kaikki ovat olleet samaa mieltä siitä, että rokotteen tulisi olla ilmainen täälläkin.

Punkin poistaminen onnistuu useimmiten kotona. Oksanen ja Helenius suosittelevat, että kaikilta löytyisi kotoa apteekissa myytävät punkkipihdit.

– Irrottaminen tapahtuu pihtien avulla enemmän kiertämällä, kuin vetämällä, Laaksonen kertoo.

Laaksosen mukaan vetäminen voi aiheuttaa sen, että punkin pää jää ihon sisälle, joka aiheuttaa lisäriskiä borrelioosille.

– Punkkipihdit on kuitenkin suunniteltu siten, että koko punkki lähtee ihosta. Hätätilanteessa punkin voi irrottaa myös kynsillä.

Laaksonen muistuttaa, että punkin purema-alue kannattaa desinfioida punkin poiston jälkeen, ettei iho pääse tulehtumaan. Oksanen ja Helenius muistuttavat, että punkki tulee poistaa välittömästi.

– Riski borreliatartunnan saamiseen nousee merkittävästi, kun punkki on ollut kiinnitettynä ihoon yli 24 tuntia, Oksanen ja Helenius kertovat.

Varhasta kerrotaan, että punkin poistossa käy satunnaisesti potilaita ja borrelioosipotilaita on kesän aikana vain muutamia.

Vaikka punkkien poistosta selviää useimmiten itse, Laaksosen mukaan on tärkeää muistaa oireet, joiden perusteella tulee hakeutua lääkäriin.

– Jos tulee epäselviä oireita, kuten väsymystä, päänsärkyä ja lämmönnousua, eikä sille ole muuta selitystä, lääkäriin kuuluu hakeutua. Lääkäriin kuuluu hakeutua myös, jos viikon kuluttua punkin puremasta purema-alueella on yli 5 senttimetrin kokoinen punoittava alue. Se voi olla merkki borrelioosista.

Laaksosen mukaan punkin aiheuttama ihoärsytys on yleisin syy hakeutua lääkäriin. Hän kuitenkin muistuttaa, että punkin puremasta tulee aina pieni ihoärsytys, jota ei kannata pelästyä. Laaksosen mukaan on myös hyvä muistaa, että riski vakaviin punkin aiheuttamiin tauteihin on todella pieni.

Oksasen, Heleniuksen ja Laaksosen mukaan punkeilta suojautuminen on todella tärkeää.

– Suojautuminen punkeilta toimii vähän samalla tavalla kuin auringolta suojautuminen, pitkät hihat ja pitkät lahkeet. Lisäksi jalkaan kannattaa laittaa pitkävartiset kengät ja sukat laittaa housujen päälle.

Punkkitarkastus on tärkeää tehdä ulkona liikkumisen jälkeen.

– Se on kaiken a ja o, Raitio toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän