Harvinaista herkkua

0

Wintterin taidehankinnassa ollaan nyt mielenkiintoisessa vaiheessa. Kaupunki julkaisi keskiviikkona taiteilijoiden teosluonnokset. Kaupunkilaiset voivat kommentoida ehdotuksia vielä alkuviikon aikana, sen jälkeen taidetyöryhmä aloittaa työskentelynsä. Työryhmä antaa oman hankintaehdotuksensa elo-syyskuun vaihteessa.

Julkinen taidekilpailu on Uudessakaupungissa harvinaista herkkua. Suuria taidehankintoja tehdään hyvin harvoin.

Asukkaitten kuuleminen on hankinnassa tärkeä vaihe. Kun Wintteristä tulee monitoimijatalo, taideteos on vahvasti mukana meidän kaikkien elämässä. Meille täällä asuville taideteos on osa arkea, siksi ei ole lainkaan yhdentekevää, minkälaisen tunnetilan teos herättää. Sen myös tänä kesänä Uudenkaupungin seurakuntakeskuksen taideteoksista käyty keskustelu on osoittanut. Taidehankinnan ohjelmassa on määritelty arvot, mitkä taideteoksen pitäisi täyttää. Yhtenä arvona oli yhteisöllisyys. Kaupunkilaisten kuuleminen ennen työryhmän harkintaa on sitä yhteisöllisyyttä.

Taiteilijoiden teosluonnoksia on kiinnostavaa arvioida myös siitä näkökulmasta, miten taiteilijat ovat kaupunkimme kokeneet. Ehdotuksissa näkyvät meri, luonto, Uudenkaupungin ruutukaava, puutalot ja yhteisöllisyys. Taiteilijat ovat poimineet teoksiinsa juuri niitä tekijöitä, jotka ovat kaupunkimme vetovoimatekijöitä.

Taidetyöryhmän tehtävä ei ole helppo. Jokainen teos sopisi Wintteriin, mutta työryhmä voi valita vain yhden tai kaksi. Valinnallaan taidetyöryhmä määrittelee sen ensivaikutelman, jonka tulija ensimmäisenä Wintterissä kohtaa. Rakennuksen selkeä arkkitehtuuri antaa mahdollisuudet monenlaisiin valintoihin.

Suomen Taiteilijaseura on suositellut, että teokset tilattaisiin taidetyöryhmän ehdotuksen mukaisesti. Toivottavasti poliittisessa päätöksenteossa tätä suositusta noudatetaan. Kun kaupunkilaisilta on jo kysytty mielipidettä, ja taidetyöryhmässä on mukana poliittisen kentän edustajia, talon tulevia käyttäjiä ja kulttuuriammattilaisia, valtuustossa tuskin voisi syntyä parempaa ratkaisua.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän