Hirvenraatoja Makean veden altaassa

0
Paul Rosendal kuvasi raadon kesäkuussa.

Velhovedessä Petäjäkarin rantavedessä lojuu kolme hirven raatoa. Hirvet ovat mahdollisesti menneet kevättalvella heikkoihin jäihin, hukkuneet ja ajautuneet keväällä saaren rantaan. Raulion rantaan oli myös ajautunut yksi raato. Rannanomistaja nosti ja kuoppasi raadon asianmukaisesti. Ehkä raatoja on enemmänkin.

Uudenkaupungin kaupunki ottaa raakaveden Makean veden altaasta. Tätä varten on allas aikoinaan rakennettukin.

Petäjäkari on valtion omistamaa linnunsuojelualuetta. On oltu yhteydessä Ely-keskukseen, Metsähallitukseen ja Uudenkaupungin vesilaitokseen. Maallikon on mahdoton arvioida pitääkö raadot nostaa vedestä. Altaan koko on 37 neliökilometriä. Siten voi olla, että asiantuntijat arvioivat altaan niin suureksi, ettei muutama hirvenraato saastuta altaan vettä. Mikäli raadot pitää poistaa, kenen velvollisuus se on? Ehkä rannan omistajan?

Liitteenä oleva kuva on otettu 25.6.2023. Kävin heinäkuun lopulla katsomassa raatoja. Yksi niistä oli lahoamistilassa. Toivotaan, että merikotkat, korpit ja varikset löytävät ja hyödyntävät raadot.

Paul Rosendal

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän