Horisontissa halutaan muistuttaa taiteen kuulumisesta kaikille

0
Taitelija Hiltu Sallinen valmistelee Galleria-Taidelainaamo Horisonttia Taide kuuluu kaikille -näyttelyn avajaisia varten.

Galleria-Taidelainaamo Horisontissa ollaan elokuussa tärkeän asian äärellä. Laajassa yhteisnäyttelyssä Kyösti Hallikainen, Seija Itäranta, Tarja Karawatski, Tiina Kuusikoski, Hiltu Sallinen, Heli Sammalisto, Valto Vaalikivi ja Juhani Vuorisalmi haluavat muistuttaa näyttelyvieraille, kuinka taide kuuluu kaikille.

Siitä syntyikin Taide kuuluu kaikille -näyttely, joka on avoinna Horisontissa elokuun ajan. Aihetta pohtia taiteen kuulumista jokaiselle antoi heinäkuun alussa käynnistynyt taidekeskustelu Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa olevien taideteosten myymisestä.

– Keskustelujen aikana meille taiteilijoille tuli sellainen olo, että miksi meiltä ei ole kysytty mielipidettä. Koska se taide kuuluu myös niille, jotka siitä tykkää. Ei sitä kuuluu ainoastaan selittää niille, jotka eivät siitä tykkää, Valto Vaalikivi hämmästelee.

Näyttely tuo kahdeksan taiteilijan teoksia esille niin, että jokaisella on oma seinänsä, jossa he kuvastavat omaa näkemystään olemassaolosta. Teoksia on silmin nähden niin paljon, ettei Vaalikivi osaa sanoa tarkkaa lukumäärää.

Vaalikivi kertoo oman seinänsä kuvastavan omaa tulkintaansa taidekeskustelusta. Hän kertoo esimerkin käsitetaiteesta, jossa ihan tavallinen arkinen asia voi saada oman taiteellisen merkityksensä uudessa ympäristössä.

Taide, kun on jokaisen katsojan silmissä erilainen.

– Helposti tulee käsitys, että kuva on jollakin tavoin totta. Mutta kuva on todellisuudessa abstraktio. Se voi muistuttaa jotain ainoastaan, mutta totta se ei ole.

Näyttelyllä taitelijat haluavat nimenomaan muistuttaa taiteen tulkitsemisesta.

– Taideteokset ovat aina jokaisen silmissä tulkinnanvaraisia. Jokainen saa eri tavalla teoksista irti. Ei ole yhtä totuutta olemassa, Vaalikivi muistuttaa.

Vaalikivi puhuu muiden näyttelyn taiteilijoiden puolesta, kun hän toivottaa yleisön katsomaan, miten kaupungin pieni taitelijaporukka näyttäytyy ja minkälaisia ajatuksia taitelijoilla on ympäröivästä ympäristöstä.

– Taiteen kuuluu herättää iloisia elämyksiä. Harvemmin taidenäyttelystä lähdetään kotiin surullisella mielellä, hän naurahtaa.

Taide kuuluu kaikille -näyttelyn avajaiset pidetään tänään torstaina 3. elokuuta kello 18. Avajaisiin on vapaa pääsy.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän