Joka toinen hoitaja puuttuu – Vanhan U-soten alueella elokuussa paha henkilöstövaje

0
Lääkäri- ja hoitajatilanne on vielä elokuussa huono, syyskuussa tilanne hieman kohenee.

Sote-palvelulautakunnassa oli tällä viikolla esillä vanhan U-soten alueen eli Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan terveysasemien henkilöstötilanne.

Alue 1:n sote-aluepäällikkö Susanna Niemen mukaan tällä alueella on ollut keväästä alkaen merkittävää henkilöstövajetta. Rekrytointiyrityksistä huolimatta vakituisia toimia ja virkoja ei kaikkia ole saatu täytettyä, eikä sijaishenkilöstöä juurikaan ole lomiin ja muihin poissaoloihin. Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon, Pyhärannan ja Kustavin alueella avoterveydenhuollon lääkärivaje on elokuussa 43 prosenttia ja hoitajaresurssista puuttuu peräti 50 prosenttia. Syyskuussa tilanne helpottuu jonkin verran, kun työntekijöitä palaa lomilta. Lääkärivajeen arvioidaan olevan syyskuussa 37 prosenttia ja hoitajavajeen 30 prosenttia.

– Terveydenhuollon ammattihenkilöistä on valtakunnallisesti pulaa. Tämä vaikuttaa osalla alueista enemmän, kuten Uudenkaupungin alueella. Henkilöstöä on siirtynyt jonkin verran Varhan sisällä, usein lyhyemmän työmatkan takia. Uudenkaupungin alueelle on aiemmin tultu töihin esimerkiksi Turusta, tämä on selvästi vähentynyt kuluvan vuoden aikana, Niemi toteaa Uudenkaupungin Sanomille.

Lisäksi hän kertoo, että määräaikaisiin tehtäviin ei tahdo henkilöstä löytyä esimerkiksi osa-aikatyön ja perhevapaiden sijaisuuksiin. Näistä kertyy usean henkilön työpanos, jolle ei ole tekijää. Myös Varhan palkkaharmonisointi on vielä kesken, mikä vaikuttaa työpaikan valintaan.

– Myös vuokratyövoiman saanti on haasteellisempaa kuin aiemmin, koska palveluntuottajillakaan ei tahdo olla henkilöstöä tarjolla.

Niemi esitti sote-palvelulautakunnalle, että henkilöstövajeesta johtuen Kustavin terveysasemaa ei avata toistaiseksi. Hän perusteli tätä sillä, että Kustavin terveysasemalla lääkäri toimii yksin, eli lääkärillä pitää olla vankka kokemus. Sairaanhoitajan työpanosta yksistään ei ole kustannus- ja työtehokkuuden näkökulmasta järkevää sijoittaa Kustaviin, vaan työpanos saadaan tehokkaampaan käyttöön Taivassalon terveysasemalla.

Kustavin terveysasemalla on työskennellyt sairaanhoitaja 60 prosentin työajalla ja lääkäri 60 prosentin työajalla. Terveysasema on ollut toukokuusta alkaen avoinna kolmena päivänä viikossa. Kesäsulku Kustavissa alkoi 10.7. ja sen piti päättyä 6.8.

Lautakunta merkitsi tiedoksi, että Kustavin terveysasema suljetaan tilapäisesti ajalla 7.8. – 1.10.2023. Kustavilaiset saavat lääkäri- ja hoitajapalvelut sulun ajan Taivassalon ja Vehmaan terveysasemilta sekä Uudenkaupungin terveyskeskuksesta. Yhteydenottoa varten Kustavin terveysaseman puhelinnumero on käytössä kuten aiemminkin. Kustavin alueen ikääntyneiden lääkäripalvelut kotihoidossa sekä ympärivuorokautisessa hoidossa hoidetaan normaalisti terveysaseman sulusta huolimatta.

Niemi kertoo, että henkilöstön rekrytointeja jatketaan ja avoimet toimet pyritään täyttämään kaikin keinoin.

– Syksyllä on vakituista henkilöstöä palaamassa perhevapailta ja muilta poissaoloilta. Lisäksi vuokratyövoimaa ollaan hankkimassa lisää syksyn aikana.

– Toki tilanne muuttuu jatkuvasti, mutta tällä hetkellä luotamme siihen, että saamme henkilöstövajetta korjattua, hän toteaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän