Joukkuepeliä

0

Syksy tulee, ja syksyn myötä uusi kausi monessa harrastuksessa, koulussa ja hoitopaikassa. Uuden kauden toivoisi olevan mahdollisimman mukava, hyvähenkinen ja konfliktiton kaikille. Etenkään kenenkään lapsen tai nuoren ei soisi joutuvan kohtaamaan ilkeää käytöstä sen paremmin ikätovereiltaan kuin puhumattakaan opettajiltaan tai hoitajiltaan.

Sama pätee kaikille työpaikoille. Joidenkin tutkimusten mukaan reilusti yli puolet työssäkäyvistä suomalaisista on havainnut ja peräti lähes 80 000 suomalaista on itse kokenut työpaikkakiusaamista.

Kun puhutaan aidosta kiusanteosta, henkisestä tai fyysisestä väkivallasta, tuo tuntuu käsittämättömältä. Lapset ovat lapsia, ja lienee väistämätöntä, että vielä koulumaailmassa yhteenotot ja naljailut välillä äityvät kiusaamisen tasolle, vaikka se ei asiasta mitenkään hyväksyttävää teekään. Fakta, että sama jatkuu osalla meistä läpi aikuisiän, on tyrmäävää.

Itselläni on käynyt hyvä tuuri työkavereiden suhteen. Kerran työelämässä olen silti minäkin ollut tilanteessa, jossa oma henkinen jaksamiseni haki äärirajojaan erään kollegan vuoksi. Ja tiedän, että kyse ei ollut siitä, miten metsään huusi tai miten työnsä hoiti. Tilanne laukesi onneksi luonnostaan kollegan vaihdettua maisemaa. Tein illalla ison gin tonicin ja menin seuraavana aamuna intoa puhkuen töihin.

Yrittäjänä toimin tällä hetkellä työssäni Suomessa yksin, mutta kuulun edustamani brändin organisaatioon, jossa lähimmät joukkuekaverini ovat muissa Pohjoismaissa ja Itävallassa. Rehellisesti voin sanoa, että meillä on tiimi, jossa puhalletaan yhteen hiileen, kollegoihin voi luottaa, ja puolin ja toisin ollaan valmiita venymään myös kaverin puolesta. Tällaista tilannetta ei voi pitää ollenkaan itsestäänselvänä, mutta sen silti toivoisi vallitsevan jokaisessa työyhteisössä.

Koripallokausikin on kohta täällä. Korihaiden lähihistoria ei ole ollut liigamenestyksellä mitattuna ruusuilla tanssimista, kun kevät toisensa perään on saatu viimeiseen asti taistella sarjapaikasta. Kovan kevätkauden ansiosta jälleen kerran uusi liigakausi kuitenkin starttaa myös Pohitullissa. Huomionarvoista on myös, että Korihaiden naiset nousivat keväällä upeasti 1. divisioonaan.

Sanomattakin on selvää, että joukkuepelillä ja joukkuehengellä tulee jälleen olemaan erittäin ratkaiseva merkitys. Nuori naisjoukkue on sarjanousija, ja paperilla miesten porukka ei tähänkään kauteen lähdettäessä lukeudu suurimpien suosikkien joukkoon.

Viime kauden, käsittääkseni hyvähenkisen liigajoukkueen kaksi tärkeintä palasta, kapteeni Bojan Sarcevic ja Mikael Aalto, sekä taistelija Joni Herrala, onneksi jatkavat ryhmässä.

Menetyspuolelle lukeutuu Korisliigan viime kauden kehittyneimmäksi pelaajaksi valittu Trey Niemi, josta hioutui ahnas korintekijä ja tärkeä palanen Korihai-tiimiin. Niemen olisi suonut joukkueessa pysyvän, mutta lohdullista on, että kevään ratkaisevat voittonsa Korihait nappasi juuri Niemen seuratessa otteluita loukkaantuneena penkin puolelta. Ja nuo voitot Korihait otti nimenomaan hyvällä joukkuepelillä.

Marko Pitkäranta

uusikaupunki-

lainen Lohjalla

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän