Juhlitaan luontoa

0

Tasan viikon kuluttua, elokuun viimeisenä lauantaina juhlitaan Suomen luontoa. Suomen luonnon päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Tänä vuonna päivän on ensimmäistä kertaa myös virallinen, almanakkoihinkin kirjattu liputuspäivä. Suomi on ilmeisesti ainoa maa, joka liputtaa luonnolleen. Toivottavasti Suomen esimerkki innostaa tässä muitakin maita, sillä liputus on merkki arvostuksesta ja liputettavan kohteen ainutlaatuisuudesta.

Suomen luonnon päivän arvokkuutta korostaa myös se, että päivän suojelijana on alusta alkaen toiminut tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio. Hänen mukaansa tällaisina epävarmoina ja turvattomina aikoina luonto luo pysyvyyttä, jatkuvuutta ja turvallisuutta.

– Samalla on hyvä muistaa, että tämä upea luonto ympärillämme ei ole itsestäänselvyys, tohtori Haukio toteaa Suomen luonnon päivän tiedotteessa.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 91 prosenttia vastaajista piti luontoa itselleen tärkeänä. Mahdammekohan me suomalaiset olla mistään muusta asiasta näin samanmielisiä?

Tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista kokee luonnossa vietetyn ajan lisäävän heidän hyvinvointiaan. Erimieltä oli vain kolme prosenttia vastaajista. Eikä positiivinen luontosuhde ollut riippuvainen vastaajan iästä tai sukupuolesta

Onneksi meillä Uudessakaupungissa on loistavat mahdollisuudet nauttia lähiluonnosta. Esimerkiksi Kasarminlahden ja Hiunjärven ulkoilualueet tarjoavat monipuolisia luontoelämyksiä ja ovat myös autottomien asukkaiden saavutettavissa.

Suomen luonnon päivää juhlitaan erilaisten virallisten tapahtumien välityksellä eri puolilla maata ja päivän järjestelyistä vastaava toimikunta kannustaa kaikkia suomalaisia ottamaan osaa juhlintaan, jokainen tavallaan.

Nyt onkin viikko aikaa miettiä miten sinä haluaisit juhlistaa ainutlaatuista luontoa. Osallistutko kenties Suomen Ladun heittämään haasteeseen ja nukut yö ulkona? Ehkä lähdet sieniretkelle lähimetsään tai opettelet leipomaan mustikkapiirakan tai kuljet vain rannalle tunnustelemaan tuulia. Jokainen löytää varmasti sen oman tavan nauttia ja juhlistaa ainutlaatuista luontoamme.

Maija Ala-Jääski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän