Kantatie 43:n heräteurien poisto siirtyy syksyyn – Pyöräilijät järjestävät jo toisen mielenilmauksen

0
Pyöräilijälle jäävä piennar on tällä hetkellä vaarallisen kapea.

Varsinais-Suomen Ely-keskus tiedotti kesäkuussa, että viikon 27 aikana aloitetaan päällystystyöt kantatie 43:lla välillä Kalanti – Kodjala. Päällytystöiden tarkoituksena on lisätä pyöräilijöiden turvallisuutta, kun tärinämerkinnät tien penkereeltä poistetaan.

Asfalttitöiden piti valmistua jo viikolla 28 eli heinäkuun puoliväliin mennessä, mutta töitä ei ole aloitettu vieläkään.

– Urakoitsijalla on ollut muita kohteita hoidettavana, se on venyttänyt aikataulua. Mutta kyllä tärinämerkinnät vielä tänä syksynä poistetaan, päällysteinsinööri Tero Ahokas Ely-keskuksesta lupaa.

– Ensin sanottiin, että tärinät poistetaan kesäkuussa, sitten heinäkuussa. Kohta tämän kesän pyöräilyt ovat ohi ja vielä tien pientareella on tärinäraidat. Piennarta ei ole levennetty, vaikka niin on luvattu, Uudenkaupungin valtuutettu, aktiivipyöräilijä Veli-Matti Virtanen kritisoi.

Hän muistuttaa, että pyöräily Kalannin ja Kodjalan välillä on hengenvaarallista.

– Erityisen vaarallista se on niillä osuuksilla, joissa on kaiteet. Pientareella pitää ajaa 10 millimetrin tarkkuudella, ettei poljin ota kiinni kaiteeseen tai pyörä osu tärinäraitaan.

Alueella on ollut kahdeksan vuoden ajan tiemerkintäkokeilu, jossa tiehen on uritettu keskelle kaksi ja reunoille yksi heräteura. Urituksen takia pyöräilijöiden käyttämä piennar on kaventunut paikoittain alle 25 senttimetrin levyiseksi ja tehnyt pyöräilyn lähes mahdottomaksi ja erittäin vaaralliseksi.

Kantatie 43:lla järjestettiin vuosi sitten pyöräilijöiden mielenilmaus kevyenliikenteen turvallisuuden parantamiseksi Kalanti – Kodjala -välillä. Tapahtumaan osallistui noin 150 pyöräilijä.

– Järjestämme tulevana sunnuntaina uuden mielenilmauksen, kun ei tämä hanke näytä muuten etenevän, vaikka kyseessä on yksi Vakka-Suomen pääväylistä, Veli-Matti Virtanen sanoo.

– Yhteiskunnan tavoitteena on lisätä hiilineutraalia liikennettä, mutta eihän infra ole siinä kunnossa, että niin tapahtuisi. Työmatkapyöräilijöitä olisi tällä välillä varmasti enemmän, jos olosuhteet olisivat turvallisemmat.

Uusi mielenilmaus järjestetään sunnuntaina 6.8. kello 15 alkaen. Uudenkaupungin suunnasta lähtevät kokoontuvat Kalantiin, Teollisuustie 9:n pihaan. Pyöräilijät pyöräilevät noin kymmenen hengen porukoissa Laitilan Kodjalaan Vexven pihalle, josta porukkaan liittyvät Laitilan pyöräilijät ja yhdessä heidän kanssaan uusikaupunkilaiset pyöräilijät palaavat Kalantiin. Matkaa kertyy yhteensä noin 15 kilometriä.

Pyöräilijöiden toivotaan käyttävän huomioliiviä. Jokainen pyöräilee omalla vastuullaan. Pyöräilytapahtumaan toivotaan mukaan kaikkia, joita kevyenliikenteen tilanne huolestuttaa.

Ely-keskus päätti toteuttaa tärinämerkintäkokeilun kantatiellä 43 vuonna 2015, kun tien liikenneturvallisuustilanne oli keskimääräistä heikompi. Tiellä oli tapahtunut erityisesti ajoneuvojen kohtaamis- ja suistumisonnettomuuksia. Ely-keskuksen mukaan siihen aikaan pyöräilijöiden määrä oli vähäinen.

Viime vuosina pyöräilijöiden määrä on kasvanut ja Varsinais-Suomen Ely-keskus on neuvotellut Uudenkaupungin ja Laitilan kaupunkien kanssa kantatie 43:n liikenneturvallisuuden parantamisesta Kalannin ja Kodjalan välillä. Kaikki osapuolet ovat sitoutuneet yhteistyössä parantamaan tien liikenneturvallisuutta. Puuttuvan jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen olisi merkittävin liikenneturvallisuutta parantava toimenpide.

Ely-keskuksen mukaan uuden kevyenliikenteen väylän toteuttamista joudutaan kuitenkin vielä odottamaan, kun siihen ei ole osoitettu rahoitusta. Tien päällystäminen uudellen ja täristävien reunamerkintöjen poistaminen toisivat tilanteeseen hieman parannusta. Keskiviivalle on tarkoitus tehdä uusi tärinäraita, koska se herättää kuljettajan, jonka auto on ajautumassa keskiviivan ylitse vastaantulevien kaistalle. Ely-keskuksen mukaan täristävillä keskimerkinnöillä voidaan vähentää kuolemaan johtaneita kohtaamisonnettomuuksia 10–20 prosenttia. Tien reunaviivoille ei enää tehdä tärinäraitoja pyöräilijöiden turvallisuuden lisäämiseksi.

Viime vuonna kuolemaan johtaneen pyöräilijäonnettomuuden jälkeen Ely-keskus alensi Kalanti – Kodjala -välin nopeusrajoitusta satasesta 80 km:iin /h. Tämä nopeusrajoitus on tarkoitus säilyttää jatkossakin, vaikka tien laidan täristävät tiemerkinnät poistetaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän