Kesälomaa ei tarvitse ylisuorittaa

0

Näin kesäloman lopulla olen löytänyt itseni useita kertoja tilanteesta, jossa alan pohtimaan kulunutta kesää. Useimmiten ensimmäinen ajatukseni on se, etten ole taaskaan tehnyt mitään, koko kesäloma on mennyt hujauksessa hukkaan ja seuraavaa saakin taas odotella lähes kymmenen kuukauden ajan.

Avatessani puhelimeni kuvagallerian, voin kuitenkin todeta olevani väärässä. Kesän aikana on tullut tehtyä ja koettua vaikka ja mitä. On käyty syömässä ystävien kanssa, pyöräilty ympäri kaupunkia, käyty festareilla ja reissattu eri kaupunkeihin ympäri Suomea.

Tämä viekin minut suoraan asian ytimeen. Jos kaikista ihanista kesämuistoista huolimatta koen, etten ole tehnyt koko kesänä mitään, mitä oikein odotan itseltäni?

Kesä on suurimmalle osalle meistä vuoden pisin loma ja sitä usein odotetaan innolla. Kesän hyvä sää ja loman alussa loputtomalta tuntuva vapaa-aika houkuttelevat meidät suunnittelemaan suuren määrän tekemistä kesälle. Myös arjen kiireessä mieleen tulevat ideat usein siirretään tulevaisuuteen toteamalla, että kesällä sitten ehtii. Todellisuus usein näyttää meille asian olevan toisin.

Kesälomasta voi monissa tilanteissa tulla suorittamiskeskeistä. Olen useina vuosina tehnyt listan, johon olen kerännyt asioita, joita tahdon tehdä kesän aikana. Vaikka kyseessä onkin vain idealista, olen kokenut epäonnistuneeni kesässä, jos jokaisesta ruudusta ei löydy rastia loman lopussa.

Tämä johtaa usein siihen, ettei kaikista pienistä mukavista muistoista osaa nauttia, kun tuntuu, että ne tärkeämmältä tuntuvat asiat on jäänyt tekemättä. Kokoaikainen tarve tehdä jotakin saa meidät myös unohtamaan akkujen lataamisen ja lepäämisen tärkeyden.

Haluankin antaa muutaman kantapään kautta opitun vinkin tulevien kesälomien viettoon:

– Kaikkia suunnitelmia ei tarvitse toteuttaa, eikä niiden suorittamisesta kannata ottaa paineita.

– Ole avoin seikkailuille. Voin todeta, että parhaat kesämuistot olen saanut ilman suurempaa suunnittelua, kuten yllättävästä juttutuokiosta jäätelön äärellä tai uimaretkestä keskellä yötä.

– Muista, että tuttusi julkaisevat sosiaaliseen mediaan ainoastaan parhaat hetkensä. Vaikka jonkun kesä näyttäisikin siltä, että se on suoraan lifestyle -lehdestä, on hyvä muistaa, että kaikilla on päiviä, jolloin sängyn pohjalle jääminen tuntuu ainoalta hyvältä vaihtoehdolta. Ja lomalla sekin riittää.

– Ennen kaikkea on tärkeää muistaa, että kesäloma ei ole suorittamista varten. Pitää muistaa ottaa aikaa levolle.

Tänään torstaina, kun tätä kolumnia voi lueskella lehdestä, on suurin osa koululaisista ja opiskelijoista palannut jo takaisin kouluun. Myös monien muiden kesälomat ovat tulleet päätökseen. Arjen alkamisesta huolimatta on hyvä muistaa, että elokuu on yhä kesää.

Voit edelleen nauttia säästä ja uimisesta, ja ehdit toteuttamaan niitä suunnitelmia, joista olet stressannut kesällä. Ja jos et ehdi tai jaksa, sekään ei haittaa. Välillä on hyvä pysähtyä ja muistaa, että toisinaan riittää, että vain hengittää.

Vaikka arjen jatkuminen ja syksyn hiipiminen luoksemme tuntuukin ahdistavalta ja stressaavalta, on hyvä muistaa, että syksyssä on myös hyvää kaikkien synkkien aamujen lisäksi. Henkilökohtaisesti voin todeta rakastavani syksyä. Odotan myrskyisiä säitä, pehmoisia villasukkia ja lämpimiä juomia, Uudenkaupungin kaunista ruskaa unohtamatta. Syksy on tunnelmallinen ja kaunis.

Kuten monille muillekin opiskelijoille ja oppilaille, myös minulle uusi alkava lukuvuosi on aina hyvä aika aloittaa puhtaalta pöydältä. Syksy tuntuu uudelta alulta.

Helmi Rantanen

lukiolainen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän