Kesämökki Lyökissä on Elsa Saisiolle inspiroiva paikka

2
Elsa Saisio nauttii Pyhämaan Lyökin mökkirannan rauhasta jo neljättäkymmenettä kesää.

Jos olet joskus nähnyt näyttelijä Elsa Saision , 42, näköisen ihmisen Uudenkaupungin maisemissa, et ole nähnyt harhoja. Saisio on nimittäin jo pikkutytöstä saakka viettänyt lomiaan Uudenkaupungin seudulla ja tarkemmin vielä Pyhämaan Lyökissä sijaitsevalla kesämökillä.

– Äitini Pirkko Saision puolison Pirjo Honkasalon sukua on ollut tällä seudulla jo ennenkin. Mutta aikanaan Pirjon täti tuli tänne avioliiton kautta. Eli tuolla saaressa on ollut paljon Pirjon tädin miehen sukua, Rinteitä. Täti halusi siskonsakin samalle saarelle, avaa Saisio.

Paikka oli 50-luvulla Pirjo Honkasalon vanhempien hallussa.

– Saunarakennus on hieman vanhempi kuin rannassa oleva talo. Pirjo rakennutti vielä toiselle tontille toisen rakennuksen. Meidän perheellä on niin kuin oma paikka. Olemme sinne vahvasti juurtuneet.

Elsa Saisio kertoo olleensa parin vuoden, kun hän ensimmäistä kertaa Lyökkiin saapui.

– Aika lähellä oli talo, jossa oli neljä lasta. Kaikista tuli minulle hirveän hyvät ystävät. Olin vähän sellainen kesälapsi siellä. Lyökissä vietettiin pitkät kesät, enkä edes tuntenut itseäni miksikään kaupunkilaislapseksi, vaikka Helsingissä asuttiinkin.

– Vieläkin kesän viettäminen kaupungissa on vähän vierasta. Kyllä se kesä alkaa siitä, kun saa maan parhaita munkkeja Pakkahuoneelta!

Saisio toteaa, että heidän kesämökkeily on kivaa, kun siihen liittyy sukulaisten tapaamisia ja välittömiä, rentoja kohtaamisia.

Elsa Saisio on freelancer näyttelijä, joten välillä on kiirettä ja välillä rauhallisempaa. Kuinka usein sitä nykyään pääsee Lyökissä käymään?

– Se riippuu vähän töistä. Kesä on erityistä aikaa, joten saatan joskus vähän harkitakin, otanko töitä kesäajaksi. Mutta kyllä minä esimerkiksi kuvauksista niin paljon tykkään, että otan työt vastaan jos sellaisia tulee, vastaa Saisio.

– Mutta aika hyvin olen ehtinyt siellä olemaan. Mieheni Timo Välisaari tekee nyt töitä kaupungissa, niin se vähän vähentää intoa olla mökillä pitkiä aikoja, kun ei olla koko perhe koossa.

Perheeseen kuuluvat myös poika ja tytär.

Vaikka Elsa Saisio onkin Lyökissä ollessaan vapaalla, ei hän silti ole kulttuurista erossa.

– Olimme katsomassa Turun Samppalinnassa Yhdeksästä viiteen -musikaalia ja täällä Uudessakaupungissakin olemme olleet kuuntelemassa Crusell-viikon tarjontaa. Täytyyhän sitä jotain muutakin tehdä kuin vain olla.

Pyhämaan Suviteatterissa ei Saisio ole koskaan käynyt.

– Naapurit ovat kyllä kehuneet, että tänä vuonna siellä on hyvä esitys. Tässähän on monta teatteria lähellä. Turussa on useita, Raumalla on ja sitten on tosiaan tämä Crusell-viikko. Viime vuonna olimme Laitilassa JazzKukko-festivaaleilla kuuntelemassa Aili Ikosta .

Kuinka paljon Pirkko Saisio ja Pirjo Honkasalo viihtyvät Pyhämaan Lyökissä?

– Minua enemmän. Tänä kesänä heillä on kyllä yhden projektin kuvauksia. Mutta yleensä he saattavat saapua sinne jo toukokuussa ja ovat elokuun loppuun. Tosin nyt alkaa ikä jo tehdä tehtävänsä ja ahdas vene aiheuttaa omat vaikeutensa, Elsa Saisio vastaa.

Onko Lyökin maisema inspiroinut luovia taiteilijoita?

– Kyllä se inspiroi. Mietin juuri, että mitä siellä tapahtuu, kun sinne menee. Siellä kun on tavallaan koko historia läsnä. Ollaan ulkosaaristossa, mikä on vaikuttava ympäristö. Enkä ole laittanut sinne mitään puutarhaa tai muuta. Onhan siellä tekemistä, mutta se ei ole mikään työleiri. Meillä on kaivovesi ja tiskaamme käsin. Sähköt on, mutta olemme halunneet pitää paikan simppelinä.

Saisio toteaa, että mökillä tulee esimerkiksi kuunneltua äänikirjoja tiskatessa.

– Tai podcasteja. Siellä tulee myös luettua enemmän ja katsottua läppäriltä leffoja. Kun ei ympärillä ole niin paljon ärsykkeitä, tulee tilaa omille ajatuksille ja kokemuksille.

Kun hallitus sulki korona-aikana Uudenmaan, Elsa Saisio oli perheineen mökillä.

– Olimme sitten silloin 2020 kokonaiset kaksi kuukautta koko nelihenkinen perhe siellä, kunnes toukokuussa koulut aukesivat, Saisio muistelee.

– En ollut koskaan elämässäni kuvitellut, että perheemme pyörisi yhdellä tontilla kaksi kuukautta. Mutta olimme hirveän onnellisia. Se kevät oli jotenkin tosi hieno. Katsoimme kevään ja valon tuloa. Muuttolinnut saapuivat. Se aika on mielessä muuttunut tosi nostalgiseksi.

Ajanjaksoon kuului myös pieniä kulttuuriprojekteja.

– Esittävien taiteilijoiden työthän loppuivat kuin seinään. Ihmiset alkoivat ilmaiseksi ja vapaaehtoisesti tekemään esimerkiksi erilaisia videoprojekteja, että pääsi jotenkin luovuuttaan purkamaan. Olin mukana näytelmäkirjailija Anna Krogeruksen Koronankohottamat -projektissa, jonka tuotokset menivät kaikki YouTubeen. Esiinnyin, näyttelin, lauloin, kirjoitin ja ohjasin, kertoo Saisio.

– Olen myös paljon käyttänyt saunakamaria työhuoneena. Siellä on monet roolit opiskeltu ja mietitty.

Yksi iso konsertti on myös saanut alkunsa Lyökissä.

– Pidettiin residenssi Terhi Suorlahden kanssa siellä tammikuussa 2020, joka oli kummallisen lämmin. Olimme siellä kolme yötä ja katsottiin hirveä määrä leffoja sekä keskusteltiin. Tavallaan teimme alkuideoinnin jutulle, josta tuli Cinema – Valkokankaan musiikkia -näyttämöteos Riku Niemi Orchestran kanssa.

Pirkko Saisio on hänkin kirjoittanut paljon Lyökissä.

Onko Elsa Saisio koskaan esiintynyt Uudessakaupungissa?

– En muuten ole! Kyllähän minua voi kysyä konsertoimaan. Onhan tuo itsestänikin kiinni. Pitää ottaa asiakseen lähteä tarjoamaan esitystä tänne. Meillä oli esimerkiksi tosi kiva esityskokonaisuus Valentin Vaala -elokuvafestivaaleilla, Silta muistoihin -konsertti.

Elsa Saisio kehuu Uuttakaupunkia hienoksi kesäkaupungiksi.

– Täällä on myös historia läsnä. On hienoa, että vanhoja puutaloja on säilytetty. Täällä on myös kivoja antiikkiliikkeitä. Kun olisikin aikaa ihan itsekseen kierrellä…

Erikseen Saisio haluaa mainita Pyhämaan uhrikirkon.

– Se on ihan mieletön! Se on elämys. Todella vaikuttava.

Ja sitten on meri.

– Voiko sitä sanoa täällä olleensakaan, jos ei ole ollut merellä? Meidänkin mökki on saaren pohjoispuolella, jossa on kallioita ja käppyräisiä mäntyjä. Sitä on kiintynyt sellaiseen karumpaan maisemaan.

Elsa Saisiota on viime vuosina nähty isoissa rooleissa muun muassa sellaisissa sarjoissa kuin Kontio & Parmas, Kevyttä yläpilveä ja Hymyä . Lisäksi on ollut vierailuja pienemmissä rooleissa muissa sarjoissa.

Elokuvan puolelta voidaan esimerkiksi mainita Tulennielijä, Pahat pojat ja Kaikki oikein .

Mutta voiko tässä vaiheessa paljastaa jotain tulevista töistä?

– Tulossa on tosi kivoja töitä, mutta nyt taitaa olla liian aikaista paljastaa. Mielenkiintoinen syksy on tulossa, mutta sen enempää en voi sanoa, Saisio pyörittelee.

Ari Anteroinen

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän