Kiekaran ylivoimaa Kalannin yleisurheilutilastoissa

0
Annemari Kiekaralla on edelleen hallussaan muutamia Suomen ennätyksiä.

Uudenkaupungin kovimpia yleisurheilutuloksia esittelevän juttusarjan neljännessä osassa käydään läpi Kalannin Kisan ja Kalannin Vankan ennätyksiä.

Viereiseen taulukkoon on kerätty tulokset, jotka sijoittuvat korkeimmalle Suomen kaikkien aikojen tilastoissa. Tietolähteenä on käytetty Tilastopajan tietokantaa kesäkuussa 2023. Arviointiin on otettu suoritushetkellä Kisaa ja Vankkaa edustaneiden henkilöiden tuloksia tavallisimmista ulkoratojen yleisurheilulajeista.

Urheilija on voinut tehdä vielä kovemman tuloksen jonkun toisen urheiluseuran nimiin. Maantiejuoksuista on huomioitu puolimaraton ja maraton.

Taulukon kärkipää on kovin yksipuolista luettavaa, sillä peräti kuusi korkeinta tilastosijoitusta kuuluvat Annemari Kiekaralle (o.s. Sandell). Kiekara edusti Kalannin Kisaa vuoteen 1999 asti, eikä taulukossa ole huomioitu tämän jälkeen tehtyjä tuloksia.

Kiekaran ansioluettelo on hämmästyttävän pitkä, ja seuraavaksi mainitaan vain osa tärkeimmistä saavutuksista. Kiekara on voittanut huimat 13 Kalevan kisojen kultaa, kaksi puolimaratonin Suomen mestaruutta ja kymmenen henkilökohtaista maastojuoksun Suomen mestaruutta.

Hän pitää hallussaan 5 000 metrin, 5 km tiejuoksun ja puolimaratonin Suomen ennätyksiä. Arvokisa- ja maaotteluedustuksia on valtava määrä. Palkintokaapista löytyvät mm. seuraavat maastojuoksumitalit: MM-pronssi 1999, nuorten MM-kulta 1995, nuorten MM-hopea 1996, EM-kulta 1995, EM-hopea 1998 ja EM-pronssi 1996.

Keihäänheitto näyttäisi tilastojen perusteella olevan vahva laji Kalannille. Taulukossa on neljä tämän lajin suoritusta ja miesten nykyisen keihäsmallin Suomen tilastosta löytyy 653 parhaan heittäjän joukosta viisi Vankan urheilijaa.

Hanna Pitkänen sijoittuu korkealle sekä vanhan että nykyisen keihäsmallin tilastoissa. Vanhan mallin keihäs on lentänyt hallissa 45,90 metriä ja hän on tällä tuloksella 17-vuotiaiden Suomen sisäratatilastossa hienosti sijalla 16. Pitkänen on saavuttanut nuorten sarjojen SM-kisoista neljännen, viidennen ja kuudennen sijan.

Sauli Leino on saanut kunnian pukeutua Suomi-paitaan useissa nuorten maaotteluissa. Hän on 19-vuotiaiden sisäratojen Suomen mestari kolmiloikasta vuodelta 1999. Leino on voittanut lisäksi useita muita nuorten sarjojen SM-mitaleita. Uudenkaupungin Kenttäkarhujen urheilijana hän on ollut seitsemän kertaa pistesijoilla Kalevan kisojen kolmiloikassa.

Jaana Aaltosella on upea ennätyssarja heittolajeista. Ennätykset ovat kirjautuneet Uudenkaupungin Kenttäkarhuille ja kovin Vankalle tehty tulos on taulukossa näkyvä kiekkokaari, jonka Aaltonen heitti nuorten maaottelussa Kristiinankaupungissa 1999. Hän on voittanut useita hopea- ja pronssimitaleita nuorten sarjojen SM-kisoista.

Kuten Kenttäkarhujen artikkelissa jo todettiin, oli Saku Kuusisto todellinen keihäänheiton superlupaus vuosituhannen vaihteessa. Hän voitti mm. hopeaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoista ja teki 16-vuotiaiden maailmanennätyksen 74,69 metriä 700 gramman keihäällä. Kuusisto voitti viisi nuorten Suomen mestaruutta, joista yksi tuli kiekonheitosta.

Maria Vähätuvan kiekonheiton ennätys 41,82 metriä on 16-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa sijalla 67. Hän voitti samasta lajista 15-vuotiaiden SM-hopeaa.

Timo Anttilan pituushypyn tulos on vuodelta 1968. Edellisenä vuonna Anttila voitti SM-hopeaa 20-vuotiaiden sarjassa. Kalannin toiseksi ja kolmanneksi pisimmät leiskautukset ovat myös 60-luvulta. Hemmo Runola hyppäsi 718 cm 1964 ja Rauno Vuola 683 cm vuotta myöhemmin.

Laitilan Jyskeeseen siirtynyt Otto Hiivola on monipuolinen urheilija. Hän on voittanut nuorten sarjojen Suomen mestaruuksia peräti neljästä yleisurheilulajista: seiväshypystä, kiekonheitosta, keihäänheitosta ja viisiottelusta.

Kalannin urheiluseuroista on tullut useita hienosti menestyneitä kävelijöitä. Vankan kävelijöistä nuorten sarjojen SM-mitalin ovat voittaneet Emilia , Linda ja Linnea Ellä , Anni ja Aino Saarinen sekä Nanna Kukkula . Ellen Ellä oli viime huhtikuussa aivan SM-pronssin tuntumassa, ja Jutta Ellä on tehnyt Vankalle komeita tuloksia aikuisurheilun sarjoissa.

Viime kesänä voitettu aikuisten SM-pronssi 3×3000 metriltä on upea osoitus seuran kävelyurheilun korkeasta tasosta. Joukkueeseen kuuluivat Anni ja Aino Saarinen sekä Emilia Ellä.

Markku ja Mauri Rosten , Tapio Virtanen sekä Hannu Niemi tekivät kovia kävelytuloksia Kisalle 70- ja 80-luvuilla. Markku Rosten saavutti kaksi SM-pronssia 18-vuotiaiden sarjassa ja Virtanen voitti hopean ja pronssin 16-vuotiaiden halli-SM-kisoissa.

Yleisurheilun nuorten sarjojen SM-mitaleita ovat voittaneet 16-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa ikäluokissa myös Kisan Sonja Sandell (1500 m) sekä Vankan Jarmo Hänninen (keihäänheitto) ja Aki Vaaraslahti (keihäänheitto).

Annemari Kiekara on tehnyt kovimmat Kalannin seuroille löytyvät kestävyysjuoksujen ajat, sekä naiset että miehet huomioiden. Toiseksi parhaat 3 000 ja 10 000 metrin tulokset ovatkin jo selvästi iäkkäämpiä. Aaro Mattila juoksi 3 000 metriä hieman päälle yhdeksän minuutin 1934 ja Ilmari Saarisen peninkulman aika 33.52,1 on vielä vuotta vanhempi. Molemmat tulokset ovat kirjautuneet vasta muutaman vuoden toimineelle Vankalle, joka perustettiin 1928.

Sami Tapanainen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän