Kirjat avartavat mieltä

0

Olen aina tykännyt lukemisesta. Lapsena minulle luettiin Mauri Kunnaksen koirakirjoja sekä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu-sarjan kirjoja. Myös Disney-elokuviin perustuvista lasten kuvakirjoista tykkäsin paljon. Ella ja kaverit-kirjat oli etenkin ala-aste aikoina yksiä lempikirjoista. Vielä nykyäänkin kuuntelen aina uudet Ella-kirjat äänikirjoina, koska ne tuottavat hyvän mieltä ja ovat hauskoja.

Peruskoulussa äidinkielen tunneilla luettiin kirjoja, ja tehtiin niistä erilaisia tehtäviä. Yläasteen aikana tein yhteensä 8 erilaista tehtävää eri kirjojen pohjalta. Hyvinä esimerkkeinä olen kirjoittanut taitellulle A4-kokoiselle paperille juoniselostuksen Becky Albertallin kirjasta Minä, Simon, Homo Sapiens, sekä olen tehnyt videovinkkauksen Joona Leppälän kirjasta ZoneVd kiehtovan tiedon jäljillä. Kaikki erilaiset kirjaprojektit, etenkin yläasteen aikana, ovat olleet todella mielenkiintoisia.

Olen aina tykännyt käyttää kirjastopalveluita. Kirjastokortti on ollut koko ajan kovassa käytössä ja on tullut lainattua erilaisia kirjoja vuosien aikana. Uudenkaupungin kirjasto on tullut vuosien saatossa tutuksi, ja olen käynyt siellä usein. Muistan hyvin, kun viidennellä luokalla odottelin kavereiden kanssa kirjastolla ennen nuokkarin alkua. Silloin kirjaston pöydillä tehtiin läksyt ja pelattiin jonkin verran shakkia. Tätä aikaa muistelen lämmöllä.

On kätevää, että Uudenkaupungin kirjastot kuuluvat Vaski-kirjastoihin. Näin on helppoa lainata kirja esimerkiksi Salon pääkirjastosta ja palauttaa puolestaan Uudenkaupungin kirjastoon. Itse käyn välillä Turussa, joten voin hyvin hyödyntää Turun pääkirjastoa, ja lainata sieltä kirjoja, kun tiedän, että voin kirjat palauttaa Uudenkaupungin kirjastoon.

Olen viimeisen parin vuoden aikana siirtynyt lukemaan tai kuuntelemaan enemmän aikuisten kirjoja sekä elämänkertoja. Kuuntelin heinäkuussa Anne Frankin päiväkirjan, joka oli samalla mielenkiintoinen, mutta myös tosi koskettava. Frank oli osannut hyvin kirjoittaa ja kuvailla, miltä tuntuu olla piilossa, kun on joutunut vainoamisen uhriksi. Samalla siinä muistui mieleen yläasteen historian tunnit, jolloin käsiteltiin toista maailmansotaa sekä juutalaisten vainoamista. Mielestäni jokaisen pitäisi jossain kohtaa elämän aikana lukea tämä kirja, jotta voi ymmärtää, miltä tuntuu elää piilossa maailmalta.

Lukeminen on minulle kausiluontoista. Joskus haluan lukea kirjan kokonaan, ja toisina aikoina on vaikeaa lukea edes yhtä lukua. Olen myös kuunnellut yli 2,5 vuoden ajan äänikirjoja. Kuunnellessani kirjaa pystyn hyvin liikkumaan tai siivoamaan. Kuitenkin lukeminen on pysynyt mukana, vaikka kuuntelenkin enemmän kirjoja. Joskus olen kuunnellut kirjan, ja siitä parin kuukauden kuluttua myös lukenut sen. Näin pääsen uudestaan kirjan tarinaan.

Kirjojen avulla pääsee erilaisille seikkailuille. Välillä kirja vie matkalle Mielensäpahoittajan luo Sysi-Suomeen, joskus Harry Potterin mukana Tylypahkaan. Vaikka lukuinto välillä katoaa, niin silti kirjat ovat aina osa elämääni.

Maisa Kari

opiskelija

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän