Kuuma ja kuiva sauna ei houkuttele – Saunasankari Janne Orava vieraili Uudenkaupungin yleisissä saunoissa

0
Karparannan saunassa oli Janne Oravan mielestä aluksi vähän turhankin lempeät löylyt, mutta vettä heittämällä saatiin lämpöä ja kosteutta ilmaan.

Janne ”Saunasankari” Orava on kiertänyt Suomen ja hieman Vironkin yleisiä saunoja pääasiassa yksin, mutta Uudenkaupungin saunoihin hän sai seurakseen omat poikansa, 9-vuotiaan Jesperin ja 5-vuotiaan Matiaksen .

– Mullakin yltää jalat pohjaan, Matias iloitsee jo ennen uimaan pääsemistä Karparannan saunalla Lokalahdella.

Jannelle matala ranta oli pieni pettymys, mutta se ei lapsia haitannut. Onneksi saunaankin sai vettä heittämällä lämpöä ja kosteutta.

Noin 150 saunaa parin viime vuoden aikana kiertänyt Janne Orava on Lokalahden-vierailunsa aikana päättänyt kiertää kaikki lähiseudun yleiset saunat, mutta Eräistenkarin sauna ei ollutkaan lämpimänä silloin kuin piti.

Haimion ja Kaukjärven perään vuorossa oli Karparanta, jonka jälkeen Oravan on palattava Helsinkiin.

– Haimion sauna oli hyvä. Siellä on kunnon hiekkaranta, Janne sanoo.

– Onko se se, missä tehtiin hiekkakakkuja, Jesper kysyy väliin.

Itse saunakin oli Jannen mieleen. Parhaat löylyt kun ovat usein pehmeitä ja saunassa pitää olla tietty kosteus. Hyvien löylyjen lisäksi ympäristölläkin on merkitystä.

– Siellä on bitumimatosta tehty polku, jota pitkin pääsee rantaan, Janne kehuu erikseen.

– Sauna oli perus siisti ja yllättävän tilava, hän jatkaa.

Aktiivisena saunojana Janne oli myös mielissään, että saunaa todella käytetään. Paikalla kävi lähes parikymmentä saunojaa, niin perheitä kuin yksittäisiä uimareita.

Haimion vapaasauna lämpiää kesäisin joka päivä aamuyhdeksästä iltakymmeneen.

– Saunojat pitävät tulta yllä niin pitkään kuin ihmisiä tulee paikalle. Hienoa, että vapaaehtoisuus toimii, Janne kehuu.

Kaukjärven sauna sai pieniä moitteita testaajilta, vaikka hyviäkin puolia löytyi.

– Hyvä uimamahdollisuus, Jesper kehuu.

– Saunassa oli vähän turhan kuuma. Mittari näytti 115, mutta ei siellä niin lämmintä ollut, ehkä 95 astetta. Tykkään 75–80 asteen lämmöistä, jolloin saa pehmeät löylyt.

Kahdeksan laudan levyiset lauteet olivat Jannen mieleen, jolloin mahtuu vaikka pötköttelemään.

Myös lapsiystävällinen ranta keräsi kehuja, kun myös 5-vuotias Matias innostui todenteolla uimaan.

Janne on ehtinyt tänä kesänä tehdä jo neljä saunakiertuetta. Saunamaakuntaviikko Keski-Suomessa heinäkuun alussa, Visit Viron kutsumana saunaviikonloppu etelänaapurissa ja sen jälkeen viikonloppu, jonka aikana hän ehti saunoa niin Pirkanmaalla kuin Raumallakin.

Eräänä päivänä hän saunoi peräti kahdeksan tuntia. Parhaimmillaan saunasta sai siirtyä seuraavaan käymättä pukukopin kautta.

– 21 saunaa samana viikonloppuna, Janne kertoo edellisestä saunaviikonlopustaan.

Lisäksi hän on ehtinyt testata muutamia yksityisiä saunoja, kuten hänen opiskelukaverinsa mökkisaunan Pohjois-Vartsalassa Kustavissa. Siellä sattuikin erikoinen tilanne.

– Siellä on iso ikkuna, mistä näkee merelle. Sitten nähtiin, kun kauris ui toiselta puolelta rantaan, Jesper muistelee.

Pojat olivat nyt ensimmäistä kertaa mukana kiertueella. Jatkossa he pääsevät varmasti useamminkin mukaan testaamaan löylyjä.

– En tykkää niin kovista löylyistä, Jesper sanoo.

Jannelta kysytään usein, missä on ollut parhaat löylyt. Kysymys ei ole niin yksinkertainen. Hän nostaa esimerkiksi Hakalan saunan Jyväskylässä, johon hän ei alun perin meinannut edes ehtiä.

– Saunan pihalta löytyy myös poreallas, mikä on turha mulle, ja kylmäallas. Olin lopulta siellä kolme tuntia, eikä ollut mikään kiire kotiin.

Usein parhaat saunakokemukset löytyvät ihan tavallisista saunoista, joita pitävät yllä kyläyhdistykset, mutta yhden erikoisemman saunan Janne mainitsee ihan vain sen hulppean ulkomuodon vuoksi.

– Mänttä-Vilppulan Taidesauna, joka on varmasti maksanut miljoonan tai kaksi. Se on sairaan makea sauna.

Muutaman muunkin saunan Janne mainitsee, mutta helpompi on kuvailla huonot löylyt.

– Sellaiset, missä on liian kuuma ja happi loppuu.

Siihen vastaukseksi Janne onkin kehitellyt insinööriserkkunsa kanssa Oravakauhaa, jolla saisi mahdollisimman tasaiset löylyt aikaan. Ideana on, että vettä ei heitetä kerralla litratolkulla, vaan pikku hiljaa.

– Jopa sähkösaunaan saa silloin kosteutta.

Janne nauttii seurassa saunomisesta, jolloin voi rupatella paikallisten kanssa ja saada uusia vinkkejä. Toisaalta yksin saunomisessakin on puolensa, jos pääsee myös uimaan.

– Luonnonvedet, varsinkin järven rannalla, ja 20-asteista vettä. Voi parhaimmillaan saunoa 5–6 tuntiakin, kun saunoo 10–15 minuuttia kerrallaan ja käy välillä vilvoittelemassa. Yksin saunominen on myös meditatiivista.

Yksi ehdoton paikallisten saunojen positiivisia puolia on Jannen mielestä vakiokävijät. Karparannassakin jutustelu johti hyvään kokemukseen.

– Matias kysyi, olisiko jollain ylimääräistä makkaraa, kun emme olleet tajunneet ottaa omia mukaan. Löytyi lopulta kummallekin pojalle omat makkarat.

Lokalahdelle Jannen toi hänen vanhempiensa mökki, jonne hän palaa varmasti viimeistään ensi kesänä. Silloin pitää käydä myös niissä muutamassa saunassa, jotka jäivät nyt kiertämättä.

Jannella on myös idea, jolla paikallisetkin oppisivat vierailemaan enemmän lähiseudun yleisissä saunoissa.

– Ehdotan saunapassia, johon kerätään leimoja. Kun on viisi saunaa käyty, osallistuu arvotaan, jossa voi voittaa esimerkiksi saunasetin, Janne ”Saunasankari” Orava heittää.

Haaveissa saunaopas ja kutsu presidentiltä


Risto-Matti Kärki

Saunominen on trendikästä ja Janne Orava haluaa tuoda lisää saunatietoisuutta ihmisille.

– Jos menee esimerkiksi Helsinkiin, niin siellä on muutakin kuin Löyly, Allas ja Kotiharjun sauna. On todella paljon hyviä saunoja, kun tietoisuus niistä kasvaa.

Hän on tehnyt saunakarttaa tammikuusta lähtien verkkosivuilleen. Aluksi kävijöitä sivuilla oli vähän, mutta Helsingin Sanomien huhtikuisen artikkelin jälkeen touko-heinäkuussa on sivua katsottu 35 000 kertaa.

Kartan ja Saunasankarit-instagram-tilin lisäksi Jannella on muitakin ajatuksia saunatietoisuuden lisäämiseksi.

– Jälleen viikonlopun jälkeen tuli vahvempana mieleen saunaoppaan tekeminen. Tai Michelin-oppaan tyyppinen appi.

Hänellä on toiveena, että jossain vaiheessa alkaisi saada kutsuja eri saunoihin testaamaan niitä. Tällä hetkellä hän kiertää saunoja täysin omakustanteisesti.

– Mäntyniemeen Salen kanssa olisi hienoa päästä saunomaan, hän paljastaa yhdeksi haaveekseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän