Lähiruokaa Pookin pihalla – Perjantaisessa lähiruokapäivässä oli tarjolla lähialueen tuotteita

0
Janica Kiuru ja Susanna Mäntylä myivät eri valmistajien lähiruokaa- ja tuotteita.

Perjantaina järjestettiin Gasthaus Pookin sisäpihalla Varsinais-Suomen ruokasektorin koordinointihankkeeseen kuuluva lähiruokapäivä.

– Tämä hanke kattaa koko Varsinais-Suomen. Mukana on viisi eri osatoteuttajaa, kertoo Ukipoliksen puolelta hankkeen koordinoija Mirja Junkola . Ukipolis on hankkeessa mukana osatoteuttajana.

Junkola kertoo lähiruoan merkityksestä ja uudenlaisesta suhtautumisesta.

– Lähiruoka on saanut uuden merkityksen muun muassa huoltovarmuuden myötä, ihmiset ehkä haluavat suosia lähellä tuotettua ruokaa enemmän, hän toteaa. 

Paikalla oli noin 30 lähiruoan tuottajan tuotetta aina hunajasta ja jäätelöstä leivonnaisiin ja teehen. Vehmalla toimiva lähituotemyymälä- ja kahvila Vemo’s toi suuren osan tuottajien tuotteista paikalle. 

– Päivä oli loistava esimerkki siitä, mitä yhteistyöllä saa aikaan. Lähiruoan suosio ja merkitys on mielestäni kasvussa, mutta toivoisin silti vielä enemmän ihmisiltä valveutuneisuutta ruoan alkuperästä. Nyt jos koskaan on tärkeää suosia oman alueen lähituottajia, jotta saamme jatkossakin nauttia lähiruokaa tiloilta, kertoo toinen lähituotepuodin omistajista,  Susanna Mäntylä .

– Lähiruoan merkitys on nykyisessä maailmantilanteessa hyvin tärkeä. Se lisää elinvoimaa alueelle ja pitää pienetkin tilat ja tuottajat pystyssä, hän jatkaa.

Mäntylä piti myös paikalla tarjoilluista, Pasi Kurosen ja Simo Reijonsaaren suunnittelemista lähiruoka-annoksista.

– Haaveenani oli, että huippukokki valmistaisi joskus meidän lähituotepuodin raaka-aineista ravintola-annoksia. Nyt tämä haave toteutui. Pasi Kuronen ja Simo Reijonsaari tekivät upean ja maittavan menun.

Jäätelöä paikalla myi  Jenna Bergström , jonka yritys Jäätelötehtaan tytöt valmistaa ja myy jäätelöä Uudessakaupungissa.

– Nimi tulee siitä, että minulla on kaksi pientä tyttöä, jotka ovat kovasti mukana, Bergström kertoo.

Edellisen vuoden vappuna aloittanut yritys on nyt toista kesää toiminnassa. Bergström on pitänyt työstään yrittäjänä.

Hunajaa paikalla olivat myymässä Anni ja Inka Nuutila . Heidän Hunajatar-hunaja valmistetaan alusta loppuun itse.

– Ihan alusta asti, käydään pesillä katsomassa, että hunajaa tulee, sitten lingotaan, purkitetaan ja myydään, Anni Nuutila kertoo. 

Kaksi kesää toiminut yritys osallistui lähiruokapäivään mielellään.

– Kiva, että lähiruokaa tuodaan esiin, Anni toteaa.

– Saa pienyrittäjätkin näkyviin omia tuotteitaan, lisää Inka Nuutila.

Kalannissa Yli-Pihanperän tilalla härkäpapua kasvattava Juha-Pekka Aikola on tullut paikalle myyntivaunun kanssa. Hänen valikoimistaan löytyy erilaisia härkäpaputuotteita, mutta myös muun muassa alkoholiton shotti.

– Tämä lähti vuonna 2014. Viljelin härkäpapua, sitä lähdin kehittämään elintarviketuotteiksi, Aikola kertoo Vihreä Härkä -yrityksestään.

Yksi Aikolan tuotteista on höyrytetty härkäpapuhiutale. Hän korostaa vastuullisuutta, terveyttä ja ilmastoasioita. Yrityksen toiminta on kasvanut hitaasti, mutta varmasti.

– Ruokakulttuuri muuttuu hitaasti, koko ajan kasvisten merkitys kasvaa. Terveysasiat on yksi tekijä, myös hinta ja se, että osalla kasveista on myös suuri hiilijalanjälki, hän sanoo ja korostaa vastuullisuutta. 

– Isot yhtiöt välttelevät vastuuta tekemällä vain sen, mikä on pakko. He eivät ole edelläkävijöitä, me olemme, Aikola toteaa.

Lähiruokapäivästä hän piti, ja toivoo, että niitä olisi useamminkin.

– Näitä pitäisi olla tasaisesti, että tästä tulisi käytäntö, Aikola pohtii.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän