Liikutaan ja keskustellaan

0

Viime viikolla 75 vuotta täyttänyt presidentti Sauli Niinistö haastoi syntymäpäivänsä kunniaksi suomalaiset kävelemään ja keskustelemaan yhdessä. Presidentti näytti itse esimerkkiä kävelemällä sunnuntaina ympäri Helsingin keskustassa sijaitsevaa Töölönlahtea, juttelemalla samalla paikalle tulleiden tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Presidentin kanssa yhteislenkille saapui satoja ihmisiä.

Kävelylenkin jälkeen median edustajia tavannut presidentti Niinistö kertoi olevansa huolestunut sekä suomalaisten kunnon että keskusteluilmapiirin heikentymisestä. Presidentin huoli on aiheellinen.

Viime keväänä julkaistiin laaja yhteistutkimus suomalaisten fyysisen kunnon kehityksestä ja tulokset olivat karua luettavaa. Tuolloin UKK-instituutin johtaja Tommi Vasenkari totesikin, että kestävyyskunnon vuosikymmeniä jatkunut heikentyminen sekä samanaikainen ylipainon ja lihavuuden yleistyminen uhkaavat jo nyt suomalaisten toimintakykyä, mutta 2020- ja 2030-luvulla tapahtuva edelleen jatkuva kestävyyskunnon heikentyminen haastaa työväestön terveyden, toimintakyvyn, työurien pidentämisen ja työn tuottavuuden. Yhteiskunnalle koituva lasku tulee olemaan huomattava.

Keskusteluilmapiirin heikentyminen puolestaan näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa, missä kaikenlainen nimittely, uhkailu, väärän tiedon levittäminen ja kiusaaminen on ihan arkipäivää.

Presidentti Niinistö kannustikin ihmisiä puhumaan enemmän kasvotusten. Hän muistutti, että kasvotusten on ehkä helpompi tulla ymmärretyksi tai ainakin saada perille se, että minä ajattelen näin, sinä ajattelet toisinpäin – siitä huolimatta me voimme keskustella.

Presidentin mukaan keskustellessa ei tarvitse olla samaa mieltä. Sen sijaan olisi tärkeä yrittää ymmärtää, että joku ajattelee toisella tavalla kuin itse.

– Eikä ymmärtäminen tarkoita hyväksymistä, vaikka joskus ajattelusta voi löytää jotain yhteistäkin, pohti Niinistö mediatilaisuudessa.

Kävelyn ja keskustelun yhdistäminen on vaivaton tapa hoitaa kuntoa ja ihmissuhteita. Presidentti Niinistön haasteeseen voi osallistua pitkin syksyä kävellen tai muuten liikkumalla sekä haastaa muita sosiaalisessa mediassa #liikkumishaaste-tunnisteella.

Maija Ala-Jääski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän