Lisää puutarhamatkailua

0

Avoimet puutarhat -päivää vietettiin jälleen kesäkuussa. Päivään osallistui yli 800 kohdetta eri puolilta Suomea, mutta Uudestakaupungista tapahtumaan ilmoittautui vain pari puutarhaa. Vaikka kymmenet puutaloasukkaat esittelevät kotejaan Vanhat talot -tapahtumassa, puutarhojen esittelyä meillä jostain syystä kainostellaan.

Uudenkaupungin hurmaavia puutarhoja olisi kuitenkin kiva nähdä, tästä syystä Vanhat Talot ry on järjestänyt kesällä Pihat ja puutalot -kierroksia. Lisäksi Uudenkaupungin Sanomat, Uudenkaupungin Omakotiyhdistys, Vanhat Talot ry ja Kurjenpolun taimipalvelu päättivät järjestää tänä kesänä Uudenkaupungin Upeat pihat 2023 -kilpailun.

Neljän hengen raati on kiertänyt kesän aikana lukuisia pihoja ja puutarhoja. Kierroksella raatilaiset ovat hämmästelleet, miten kauniita puutarhat voivat olla ja miten kekseliäitä ratkaisuja pihoilla on tehty.

Raati valitsi kahdeksan erilaista pihaa yleisöäänestykseen, joka parhaillaan on menossa. Nämä pihat on esitelty myös lehdessämme. Koska kuvista on vaikea päätellä kokonaisuutta, siksi olisi toivottavaa, että myös yleisö pääsisi joskus tutustumaan näihin puutarhoihin. Puutarhat voivat osallistua esimerkiksi Kätköistä kiertoon – pihakirppistapahtumaan sunnuntaina 3.9., jolloin kirppisostosten ohella yleisö pääsee tutustumaan avoinna oleviin pihoihin ja puutarhoihin.

Puutarhamatkailu on suosittua, mutta se on suuntautunut enimmäkseen suuriin puutarhoihin, kuten kasvitieteellisiin puutarhoihin, arboretumeihin, siirtolapuutarhoihin ja kartanopuutarhoihin. Myös pienet pihaidyllit kiinnostavat matkailijoita, jos ne vain ovat riittävän lähekkäin, jotta ne yhdessä muodostaisivat matkailukohteen. Uudessakaupungissa tällainen puutarharypäs olisi helppo rakentaa, tähän Vanhat Talot -tapahtumakin perustuu.

Uudenkaupungin Upeat pihat -kilpailun tarkoitus on rohkaista ihmisiä esittelemään puutarhaansa. Uudestakaupungista voi olla myös puutarhamatkailun kohde.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän