Lokalahden pelloista useita selvityspyyntöjä – Pilvinen sää haitannut satelliittiseuranataa

0
Pilvinen sää on haitannut monin paikoin satelliittiseurantaa. Kuva: Maija Ala-Jääski

EU:n jäsenvaltioissa on otettu tänä kesänä käyttöön peltojen monitorointi eli satelliittiseuranta. Satelliitti ottaa kuvia kustakin pellosta noin viikon välein. Monitoroinnilla seurataan peltolohkojen tukikelpoisuutta, eli onko pelto viljelty tukihakemusten mukaan.

Tätä varten viljelijöiden on pitänyt ottaa käyttöön Vipu-mobiili eli älykännykkään ladattava sovellus.

Jos monitoroinnissa huomataan, ettei esimerkiksi niittoa ole tehty, Ruokavirasto lähettää siitä kyselyn Vipu-mobiililla. Viljelijä voi joko muuttaa tukihakemustaan tai todistaa lähettämällä sovelluksella kuvan, että tilanne pellolla on tukiehtojen mukainen.

– Näitä selvityspyyntöjä on tullut erityisesti Lokalahdelle, Vehmaalle, Taivassaloon ja Kustaviin, Vehmaan yhteistoiminta-alueen maaseutupäällikkö Petri Puustinen kertoo.

Sen sijaan esimerkiksi Laitilaan pyyntöjä on osoitettu vähän.

Lokalahdelle selvityspyyntöjä on tullut kaikkiaan 99, kun sen sijaan Pyhämaahan ei yhtään.

MTK-Lokalahden puheenjohtaja Marko Maula kertoo, että hän on saanut selvityspyynnön kolmesta lohkosta.

– Kyse on ollut nurmen niittämisestä ja kun olen jutellut muiden kanssa, myös heille osoitettu pyyntö on koskenut niittoa tai laiduntamista.

Maula arvelee, että pyynnöt ovat lähteneet vain turhan etuajassa, kun viimeinen niittopäivä on vasta tänään, 31.8.

– Mielestäni järjestelmä on silti ihan toimiva. Kun siitä vain tulee rutiini, niin eiköhän selvityspyyntöjen määrä vähene, hän arvioi.

Johtava asiantuntija Kirsi Tuumi Ruokavirastosta kertoo, että satelliittiseurannalla ei ole saatu paikoin hyvää kuvaa pilvisen sään vuoksi. Satelliittiseuranta on optisten ja tutkakuvien satelliittikuvasarjojen analysointia.

– Loppukesä on ollut alueella hyvin pilvinen, osalla lohkoista ei ole yhtään pilvetöntä havaintoa 21.7. jälkeen, toisille on yksi tai kaksi. Katsomani lohkot, joille niitontunnistus ei ollut havainnut yhtään niittoa, ei satelliittikuvienkaan pohjalta näyttäneet niitetyiltä. Tietysti on mahdollista, että ne on niitetty pilvisenä ajankohtana ja nurmi on kasvanut nopeasti takaisin tai että osaan lohkoista odotellaan vielä kahta pilvetöntä havaintoa niiton jälkeen, milloin lohko voidaan todeta niitetyksi.

Tuumin mukaan satelliittiseurannan avulla on jäänyt kiinni myös lohkoja, joita selvittelyn perusteella ei oikeasti ole niitetty ja ajatus on ollut niittää ne nyt vasta loppukuusta.

Satelliittiseurannan analyysia aiotaan kehittää niin, että se perustuu enemmän tutkakuviin, joita pilvisyys ei häiritse.

Fakta

 

Selvityspyynnöt

Selvityspyynnöt ja kaikkien kasvulohkojen määrä (suluissa prosenteissa):

Kustavi 60 / 839 (7,2%)

Laitila 21 / 6210 (0,3%)

Pyhäranta 6 / 1100 (0,5%)

Taivassalo 175 / 1594 (11%)

Uusikaupunki 237 / 5227 (4,5%)

Vehmaa 201 / 2746. (7,3%)

Koko yhteistoiminta-alue 700 / 17 716 (4,0 %)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän